Startpagina Covid 19

Vlaamse landbouw en corona: welke sectoren voelen de zwaarste klappen?

Het coronavirus hakt genadeloos in op onze economie. Ook de Vlaamse land- en tuinbouw krijgt zware klappen. Maar hoe groot die (landbouw)ramp precies is, valt vandaag moeilijk te becijferen. Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw & Visserij, schetst per sector de situatie.

Leestijd : 4 min

Op een hoorzitting in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement gaf onder meer Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw & Visserij, meer uitleg over de coronacrisis in de land- en tuinbouwsector. De marktsituatie per sector.

Zuivel

Sinds Covid-19 is een grote prijsdaling bij zuivelproducten vast te stellen. “De lagere vraag is het gevolg van de sluiting van de horeca en de verminderde export door problemen, zowel bij afzet als bij de beschikbaarheid van vrachtschepen”, duidt Patricia De Clercq. “Tegen die lagere vraag staat er een hoger aanbod door de seizoenspiek van de melkproductie. De laatste maand is er een prijsherstel van de zuivelproducten, maar de prijs blijft nog altijd op een laag niveau.

impact

Er werd in steun voorzien voor de private opslag in gebruik voor boter en kazen. “Het gaat in ons land voor 1.988 boter en 1.031 ton kaas.” Nog dit: sinds de corona-uitbraak staat de prijs voor mozzarella op -18 %.

Varkensvlees

Terwijl de meeste sectoren stabiliseren blijven varkensprijzen dalen. “Door de aanwezigheid van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in ons land voelen we de ongunstige internationale markt nog sterker dan andere lidstaten. Deze week is er wel een correctie.”

Wat zijn de redenen voor die zware daling? “Door aanhoudende problemen afzet. Export is belemmerd door tekort aan vrachtschepen en goedkoperen concurrenten (VS, Canada, Brazilië) voor de Chinese markt (China is goed voor meer dan 50 % van de EU-export). Hierdoor krijgen we een verdringingseffect op de EU-markt: meer varkens en lagere prijzen.” En precies als gevolg van de AVP en de daarop volgende Aziatische embargo’s zijn we net meer afhankelijk van deze Europese markt. Gevolg: slachthuizen willen enkel meer slachten indien de prijs voor het varken voldoende daalt.”

Rundsvlees

Prijzen S2-stieren (die je in Belgische grootwarenhuizen kunt kopen) stijgen naar hoogste punt in 5 jaar. Waarom? “Elke zomer is er een kleine aanbodsdaling door de natuurlijk opzetcyclus, wat de prijzen licht doet toenemen. Dit jaar valt dit samen met een verhoogde consumtie via grootwaren en slagers en ook met een hogere vraag door het BBQ-seizoen”, aldus Patricia De Clercq.

Terwijl de meeste sectoren stabiliseren blijven varkensprijzen dalen.  Door de aanwezigheid van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in ons land voelen we de ongunstige internationale markt nog sterker dan andere lidstaten. Deze week is er wel een correctie , zegt Patricia De Clercq.
Terwijl de meeste sectoren stabiliseren blijven varkensprijzen dalen. Door de aanwezigheid van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in ons land voelen we de ongunstige internationale markt nog sterker dan andere lidstaten. Deze week is er wel een correctie , zegt Patricia De Clercq. - Foto: Marco Mertens/departement Landbouw & Visserij

De prijzen van reforme koeien (O3, gaat naar verwerking en export) blijven stabiel, maar op laag niveau. Waarom daalden de prijzen van reforme melkkoeien wel en van stieren niet? “Reforme melkkoeien zijn meer op export gericht. Stieren Belgisch witblauw zijn meer gericht op de Belgische consumptie. Maar momenteel stabiliseren de prijzen van de reforme melkkoeien.”

Lamsvlees

Begin april was er een scherpe daling in de prijs. “Lamsvlees is ook sterk afhankelijk van de horeca. Sindsdien beweegt lamsvlees mee met de seizoenale trend onder het meerjarig gemiddelde”, aldus Patricia De Clercq.

Pluimvee

De eerste 2 weken stabiliseerde het hamstergedrag de prijzen. Daarna volgde een grote daling naar bodemprijzen. Langzaam herstellen de prijzen nu. “De dalende vraag zorgt ook voor een overaanbod. Vlees wordt diepgevroren. Dit zorgt voor waardeverlies en moet later concurreren met goedkoop ingevoerd vlees, onder andere uit Brazilië.”De daling van de prijzen tot bodemniveau komt door het wegvallen van de verkoop op markten, horeca... Er is daarnaast ook de haperende export door logistieke problemen en de dalende vraag wegens de lockdown van handelspartners. Er is ook een hogere druk op de EU-markt.”

Aardappelen

De vrije marktprijzen zijn heel hard gedaald. Zo laag dat er geen transacties meer doorgaan. De aardappelsector is sterk afhankelijk van de export. “90 % van de diepvriesfrieten is bestemd voor de export. Door de verstoring van de leveringsketen en export ontstond er een overproductie. Ook het uitstel van de Olympische Spelen en het EK voetbal is voetbal in de vraag.

Er wordt een productiedaling van circa 5 % verwacht. “Maar deze daling zal nog onvoldoende zijn om het huidige onevenwicht in de markt weg te nemen”, voorspelt Patricia De Clercq.

Groenten en fruit

Voor groenten en fruit was er de eerste weken een duidelijk prijsdal. “Zeker voor zij met een sterke afzet in de horeca (kropsla, rucola, komkommer, tomaten). De weken erna herstelde de prijs. De export blijft weliswaar haperen.” Voor appelen en peren bleef de vraag naar inlands product op peil met goede prijsvorming in de laatste 2 maanden. “Een belangrijke uitdaging waar de telers nu voor staan is de droogte en zou een grotere uitdaging kunnen worden dan Covid-19”, stelt Patricia De Clercq.

Sierteelt

Door het sluiten van tuincentra en bloemenwinkels had Covid-19 ook een zware impact op de sierteelt. Zoals bekend bleven enkele centra - zoals de Aveve-winkels - wel open. “Het niet meer kunnen exporteren naar bestaalde stemmingen drukt zwaar op de prijs. De lente is een cruciale verkoopsperiode, ook met de feestdagen zoals Pasen en Moederdag. Voor sommige deelsectoren is de verkoop wel tot 80 % in maart-april.”

De zwaar geraakte sectoren:

- Azalea’s: tot 30 % verkocht in april-mei door Moederdag.

- Eénjarige bloemen: tot 80 % verkocht in de lente en moeten vlug worden verkocht.

- Snijbloemen en kamerplanten: tot 40 % verkocht in de lente.

Sinds het heropenen van de tuincentra is er weer wat perspectief. Zeker voor een aantal deelsectoren (bv. hortensia) liep de handel moment heel goed. Maar de export blijft problematisch.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken