Startpagina Groenten

Bekommerd om komkommers

Komkommers kan je, in tijden van overproductie, quasi zuurstofloos persen. Het daarna geconcentreerde sap heeft volgens ILVO-voedingsonderzoekers potentieel als gezonde, frisse smaakbrenger in commerciële zomerdrankjes. Deze bevindingen - uit recente experimenten - én de eerste praktijktoepassingen ontstonden naar aanleiding van de coronacrisis.

De coronacrisis heeft tijdelijke verschuivingen veroorzaakt in onze voedselvoorziening. Dat gaf onder meer rimpelingen in de verhandeling van groenten en fruit. Restaurants, grote evenementen, bedrijfscatering vielen een tijd uit. Op bepaalde momenten ontstonden er overschotten van komkommer op de groenteveilingen. In de periode van begin mei 2020 berekenden ze daar dat 40% (goed voor ruim 3500 ton!) van de dan aangevoerde komkommers wellicht niét als versproduct verkocht zou geraken.

Nathalie...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Hydroprei maakt wereldprimeur in Ieper

Groenten Een productiebassin van 3.000 m² dat jaarlijks evenveel prei oplevert als 1,5 tot 2 ha in vollegrond? Op het bedrijf van de familie Boudry in Ieper werd dit voorjaar – na een ontwikkelingsperiode van 10 jaar – de eerste grootschalige teelt van hydroprei in openlucht gestart. Daarmee zetten Inagro, REO, Hydromasters en Indurra, met steun van Vlaio en medegefinancierd door de Europese Unie, een revolutionaire stap richting een efficiëntere preiteelt, met aandacht voor de uitdagingen rond klimaat en milieu waarmee de sector geconfronteerd wordt.
Meer artikelen bekijken