Startpagina Bedrijfsnieuws

FMC Belgium presenteert oplossingen tegen onkruiden

In Nijvel, maar ook in Anvaing en Pervijze toonde FMC Belgium proefvelden in tarwe en bieten, waarbij verschillende herbiciden werden getest. Terwijl Beflex en Foxtrot goed werken in schema’s tegen resistente windhalm en resistente duist, kon Safari DuoActive zijn nut bewijzen in bieten.

Leestijd : 4 min

H oewel FMC Belgium vooral in aardappelen en kolen uitblinkt qua producten, zijn ze ook actief in tarwe en bieten. Dat werd dan ook duidelijk tijdens het proefveldbezoek in Nijvel, Anvaing en Pervijze. In tarwe is resistente windhalm een stevig probleem, en ook resistente duist maakt het de teler in de polder niet gemakkelijk. In bieten valt desmedifam weg, net als het product Avadex. En producten met chloridazon mogen ook nog slechts beperkt worden gebruikt, tot juni 2021. FMC Belgium biedt de telers voor deze 3 problemen een oplossing.

Resistente windhalm in tarwe

Op het tarweveld in Nijvel tierde het onkruid welig op het deel dat onbehandeld was. Vooral windhalm en klaproos waren duidelijk te zien, verder was er ook varkensgras en wat kamille te spotten. Gebruik je het product Beflex aan 0,4 l/ha, dan is windhalm, klap-roos en varkensgras bestreden, en was er nog een beetje kamille te zien. Echter, het wordt aangeraden Beflex te gebruiken in een verlaagde dosis en in combinatie met een product op basis van flufenacet. “Zo zal het probleem van resistentie in windhalm niet erger worden”, aldus technisch manager Yves Decroos. Flufenacet zit bijvoorbeeld in de producten Herold en Pontos. Ook als men Beflex in een lagere dosis combineert met Defi of met chloortoluron, krijgt men een goed resultaat. In het algemeen gebruikt men Beflex het best in wintergranen in vooropkomst of in 1 à 2 bladstadium, in oktober-november. “Beflex is veilig voor graan, zowel in de vooropkomst als in de vroege naopkomst.”

Wanneer in vroege naopkomst de grassen wat meer ontwikkeld zijn is een goed schema Foxtrot 1 l/ha + Actirob 1 l/ha + Beflex 0,4 l/ha. FMC Belgium nam vorig jaar het product Foxtrot terug in het eigen gamma op.

Resistente duist in de polders

Beflex toont ook zijn meerwaarde tegen resistente duist. Dit onkruid is vooral een probleem in de polders. Het perceel in Pervijze, West-Vlaanderen, kampt hiermee. Op dit perceel wordt ook duidelijk dat Beflex moet ingezet worden in een goede strategie. “Een vooropkomst moet je inbouwen als een zekerheid”, vertelt Decroos. “Zeker omdat het niet altijd lukt om een vroege naopkomstbehandeling op 1 bladstadium van de duist uit te voeren. Dit lijkt gemakkelijk in theorie, maar is dat niet altijd in de praktijk. We raden echt aan om 2 keer te behandelen in het najaar. Voorjaarsbehandelingen hebben absoluut geen effect meer tegen resistente duist.”

In de vooropkomst kan je het best een product gebruiken op basis van flufenacet, zoals Liberator of Pontos. “Combineer dit met Beflex, want die geeft 10-20% extra werking op flufenacet.” Hij voegt toe dat chloortoluron of Defi toevoegen aan deze combinatie weinig extra meerwaarde biedt. “Chloortoluron kan wel meerwaarde brengen, afhankelijk of de duist chloortoluron-resistent is.”

Doe je een tweede behandeling in de vroege naopkomst, als de duist in 1 bladstadium staat, dan verhoogt de efficiëntie tegen duist. Wanneer je Beflex + chloortoluron in vooropkomst hebt toegepast is Foxtrot 1 l/ha + Herold + Defi + Actirob dan het advies van FMC Belgium. “Naast het product en de mengingen, moet je er echt op toezien op het juiste moment toe te passen. Toepassingstijdstip is hier cruciaal!” In naopkomst kun je dan nog een luizenmiddel toevoegen aangezien er geen zaadbehandeling tegen luizen meer zal zijn.

Safari Duo en Centium in bieten

De onkruidbestrijding in bieten wordt een hele uitdaging. “Desmedifam verdwijnt eind juni, momenteel zijn Avadex en chloridazon nog toegelaten.” De droge omstandigheden maakten de bietenteelt ook zeker niet gemakkelijker. FMC Belgium testte daarom verschillende schema’s uit op een perceel in Anvaing. Problemen daar waren melganzevoet, hondspeterselie en hanenpoot. Andere aanwezige onkruiden waren perzikkruid, viltige duizendknoop, muur en dovenetel. “Melganzevoet is wel het grootste probleem, door metamitronresistentie en de droogte”, vertelt Decroos.

Uit de proeven bleek dat een gewone FAR niet sterk genoeg was. Het toevoegen van Safari in de 4 behandelingen gaf een beter resultaat. Echter, het toevoegen van Safari DuoActive gaf een nog beter effect: melganzevoet werd erg goed bestreden, net als hondspeterselie en hanenpoot.

Om de nawerking van het FAR-systeem nog te verbeteren, is ook de toevoeging van Centium aangeraden in de derde en vierde FAR-behandeling, en dat in een dosis van 50 ml/ha. Decroos: “Uit officiële proeven bleek dat eventuele verkleuring door Centium geen negatieve invloed heeft op de opbrengst en het suikergehalte. De verkleuring groeit er vanzelf uit als de teelt vordert”, verzekert Decroos. Het beperken van de ethofumesaatdosering bij de combinatie Safari DuoActive + Centium tot 100 g/ha zorgt ervoor dat eventuele verkleuring acceptabel blijft.

De conclusie is volgens FMC Belgium duidelijk: combineer je FAR-systeem met Safari Duo in 3 FAR-behandelingen, Centium in de laatste 2 FAR-behandelingen en de behandeling voor de nawerking, dan kan je je verzekeren van een goede bestrijding tegen onder andere melganzevoet. Ook heb je dan een sterke antiresistentiestrategie.

Coragen tegen coloradokever

Cororadokever is de laatste 3 jaar ook weer uitgegroeid tot een probleem in aardappelen. De larven vreten de bladeren van de aardappelplanten in korte tijd op. FMC Belgium schuift Coragen naar voor als oplossing. Voordelen zijn de lange duurwerking en het feit dat nuttige insecten worden gespaard. “Als je de eerste vraatschade ziet, is het moment gekomen om te behandelen”, vertelt Decroos. Omdat het snel regenvast is, is het ook een ideaal product in het Belgische klimaat. De werking wordt ook niet beïnvloed door hoge temperaturen.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken