Startpagina Varkens

Hoe was de gezondheid van de varkens op onze Vlaamse bedrijven in 2019?

DGZ monitort continu de gezondheidssituatie van de veestapel in Vlaanderen, met financiële steun van het FAVV. Wat zijn de belangrijkste vaststellingen voor wat betreft de varkensgezondheid in 2019?

Leestijd : 1 min

Dierengezondheidszorg Vlaanderen bracht ook in 2019 de gezondheid van varkens in kaart. Hieronder de voornaamste vaststellingen.

Afrikaanse varkenspest

DGZ onderzocht in 2019 serummonsters van meer dan 1.300 Vlaamse bedrijven in het kader van verhoogde waakzaamheid. Net als in 2018 bleven ook in 2019 de commerciële varkensbedrijven vrij van Afrikaanse Varkenspest.

PRRS

In mei 2019 werd de Gids voor Goede Praktijken voor Berenleveranciers gepubliceerd. Deze is samen met de Gids voor Goede Praktijken voor KI-centra, gepubliceerd in 2018, te raadplegen op de website https://sdrp-prrs.be/.

De PRRS-Monitor-Biggen waarvan het monsternameschema in 2018 werd aangepast, blijft in 2019 behouden. Ook dit jaar toonde de monitor aan dat PRRSv beheersbaar is mits consequent volgehouden maatregelen. Enkel toepassen van vaccinatie is onvoldoende.

Aujeszky

België behoudt in 2019 het ziektevrije statuut voor de ziekte van Aujeszky.

Porciene epidemische diarreevirus (PEDv)

Op vraag van de sector onderzocht Veepeiler Varken in 2019 – net als de voorgaande jaren – de PED-situatie in de Belgische zeugenstapel. Het onderzoek gebeurde op monsters die DGZ en Arsia ontvingen in het kader van de aujeszkybewaking. Voor het tweede jaar op rij waren in geen enkel van de onderzochte serummonster antistoffen tegen PEDv aanwezig.

Salmonella

Net zoals in 2018, was ook in 2019 de monofasische variant van Salmonella Typhimurium het meest geïsoleerde serotype bij varkens (63%), gevolgd door Salmonella Typhimurium (19%).

DGZ

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken