Startpagina Aardappelen

Samenlevingsopbouw organiseert in Leuven 'friettoer voor de goede zaak'

Onder het motto 'Red Patat Bernard' toert Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant de komende weken rond in Leuven met een mobiele kraam waar frietjes verkocht worden op basis van de aardappelen die een boer uit de omgeving door de coronapandemie niet verkocht kreeg. Uiteindelijk gaf hij de aardappelen achter deze frieten weg. De opbrengst van de verkoop gaat naar 'Robin Food'-producten gemaakt van voedseloverschotten voor kwetsbare gezinnen.

Leestijd : 2 min

Met deze actie wil Samenlevingsopbouw in de eerste plaats de betrokken boer helpen, die door de coronacrisis kampte met een overschot van 300 ton aardappelen. Ze geraakten niet weg, omdat de frietindustrie de afzet van haar afgewerkte producten door het stilvallen van de horeca zag instorten. De boer, Bernard Huybrechts uit Bierbeek, zag het overschot inmiddels weggewerkt. “De frietfabrieken hebben de vrije aardappelen uiteindelijk dan toch gekocht, omdat de kwaliteit goed was. Dat neemt niet weg dat ik vind dat we, in deze moeilijke tijden, best wat meer voor elkaar mogen zorgen.” Huybrechts schonk aan diverse goede doelen zo’n 1.000 kg aardappelen.

“Een gouden hart”, vindt opbouwwerker Xenia Langen. “Echt supertof dat iemand die zelf met een probleem zit, toch aan anderen denkt. Zelf relativeert hij de geste. “Ach, het vertegenwoordigt een beperkte waarde en ik denk dat sommige mensen het hard kunnen gebruiken.” De aardappelen werden versneden door het sociaal tewerkstellingsbedrijf 'Den Travak' dat door de crisis ook veel werk verloor. De frietjes worden aan 5 euro verkocht, maar wie het financieel moeilijk heeft, betaalt slechts 50 cent. Met de opbrengst zullen voedseloverschotten worden verwerkt tot onder andere soep, sappen en spreads, ten behoeve van mensen in een kwetsbare situatie.

"Met deze actie maken we mensen bewust van het probleem van voedseloverschotten en stimuleren we ze om lokaal en seizoensgebonden te kopen. Daarnaast steunen we mensen die het moeilijk hebben en die door de coronacrisis extra hard worden getroffen", aldus Samenlevingsopbouw in een verklaring. De lijst met adressen die de mobiele frietkraam van 20 juli tot eind juli aandoet, vind je op de website www.risovlb.be.

Jan Cees Bron

Lees ook in Aardappelen

Meerdere factoren bepalen de bemestingskeuze in aardappelen

Aardappelen Tijdens een recente studiedag van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij aanhoorden we Jan Bries van de Bodemkundige Dienst van België (BDB). Hij gaf toelichting over de bemesting in aardappelen. “Er moeten keuzes gemaakt worden in functie van heel wat factoren”, klonk het bij hem.
Meer artikelen bekijken