Startpagina Varkens

Wallonië versoepelt maatregelen Afrikaanse varkenspest

De Waalse minister van Bossen, Céline Tellier, versoepelt beperkingen werden opgelegd in gebieden die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Als er geen nieuwe gevallen van besmette everzwijnen worden gevonden, zal België aan het einde van het jaar de status van varkenspestvrij terug kunnen krijgen. Deze status maakt export naar landen buiten de EU opnieuw mogelijk.

Leestijd : 2 min

"Een jaar na de ontdekking van het laatste besmette karkas nabij Saint-Léger, evolueert de situatie gunstig”, aldus minister Tellier tegenover persbureau Belga. “De Afrikaanse varkenspest is echter nog niet volledig uitgeroeid: de regels die essentieel worden geacht in termen van bioveiligheid worden daarom gehandhaafd."

Het blijft verboden om zonder ontheffing buiten de boswegen en paden te gaan. Evenzo is het nog steeds verboden om 's nachts door het bos te gaan, vanwege de voortdurende nachtelijke jacht gericht op het terugdringen van de everzwijnenpopulatie. Maar men kan wel weer via een eenvoudig verkrijgbare toestemming van het departement voor Natuur en Bossen bosbouw plegen en brandhout winnen.

Schoenen moeten worden gedesinfecteerd na elke trip buiten de wegen, maar de rest van de gebruikte uitrusting - gereedschap, machines en voertuigen- hoeven niet langer na gebruik te worden gedesinfecteerd. Jagers kunnen vanaf 15 september in de besmette zone weer het vizier richten op andere soorten dan wilde zwijnen. Ook het bezoek aan een woning of tweede verblijf wordt gemakkelijker

De minister dringt aan op de noodzaak waakzaam te blijven. Gezien de gunstige evolutie van de epidemie, zou België in oktober een dossier kunnen indienen bij de Europese Unie en de Wereldorganisatie voor Diergezondheid om zijn status "vrij van Afrikaanse varkenspest" te herwinnen.

"Een van de doelstellingen blijft om de populaties wilde zwijnen zowel in de besmette zone (ZI) als in de zones van versterkte observatie (ZOR) en waakzaamheid (ZV) te controleren", aldus de inspecteur-generaal van het Departement van 'Studie van het natuurlijke en agrarische milieu van de Waalse overheidsdienst, Marc Herman.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken