Startpagina Varkens

Kies de meest geschikte PRRS-opvolging voor jouw bedrijf

Om elk bedrijf een gepaste PRRS-opvolging te kunnen aanreiken, biedt het DGZ-programma sinds dit jaar 2 gloednieuwe monitoringssystemen aan: de PRRS-Monitor Vleesvarkens en de PRRS-Monitor Varkensbedrijf.

Leestijd : 3 min

Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS) heeft een grote economische impact op de varkenshouderij. Al sinds 2015 bindt de sector de strijd aan tegen dit virus (PRRSV). De PRRS-Monitor Biggen is ondertussen een vaste waarde binnen het PRRS-programma en vormt voor heel wat bedrijven al een onmisbare tool om hun PRRS-status op te volgen. Vanaf nu zijn er dus 2 bijkomende programma’s.

PRRS-Monitor Bigggen

Conventionele bedrijven kunnen nog altijd, net als de voorbije jaren, deelnemen aan de PRRS-Monitor Biggen. Ongeveer 6% van de huidige deelnemers aan de PRRS-Monitor Biggen heeft bij de laatste 3 bemonsteringen geen enkele keer PRRSV teruggevonden in de biggenafdelingen. De circulatie van het virus in de biggenafdeling onder controle houden is een eerste stap in de aanpak van PRRS op een bedrijf. Om verdere stappen te ondernemen is een uitbreiding van monitoring van de PRRS-status samen met een blijvende aandacht voor bioveiligheid onmisbaar.

Deelnemende bedrijven krijgen een rapport waarmee ze de evolutie van hun PRRS-status kunnen opvolgen.
Deelnemende bedrijven krijgen een rapport waarmee ze de evolutie van hun PRRS-status kunnen opvolgen. - Bron: DGZ

Twee nieuwe programma’s

Daarom werden dit jaar, naast de PRRS-Monitor biggen, 2 nieuwe PRRS-Monitors gelanceerd. Op die manier heb je de keuze uit verschillende monitoringssystemen en kun je de opvolging nog beter aanpassen aan de noden van jouw bedrijf. Wat zijn de mogelijkheden?

PRRS
·

·PRRS-Monitor Vleesvarkens Dit bevat een monsternameschema voor bedrijven die enkel negatieve resultaten hebben bij de biggen en een stapje verder willen gaan om de PRRS-status op hun bedrijf in beeld te krijgen. Uiteraard kunnen ook bedrijven met uitsluitend vleesvarkens aan deze monitor deelnemen. Ook deze monitor wordt driemaal per jaar uitgevoerd. De deelnemers kunnen kiezen of ze bloedmonsters (5 of 10 per leeftijdscategorie) laten onderzoeken, dan wel kauwtouwen (2 per leeftijdscategorie), en dit einde voormest en einde afmest.

Het laboratorium onderzoekt de monsters op aanwezigheid van PRRSV door middel van PCR en spoort ook antistoffen op. Wanneer PRRSV teruggevonden wordt in de bloedmonsters, gaat het labo via sequentiebepalingen na met welke specifieke PRRSV-stam de dieren geïnfecteerd zijn.

· PRRS-Monitor Varkensbedrijf Deze optie bevat een monsternameschema voor bedrijven die de opvolging willen uitbreiden naar alle diergroepen. De monitor is bedoeld voor bedrijven die negatieve biggen en vleesvarkens hebben en die geen PRRS-vaccinatie toepassen op hun bedrijf.

De PRRS-Monitor Varkensbedrijf voorziet een systematische monitoring van de opfokdieren (gelten en beren) bij aankomst in de quarantaine gecombineerd met een monitoring van de zeugen en varkens die op het bedrijf aanwezig zijn. Deze laatste monitoring kan 1 of 3 keer per jaar plaatsvinden. Het laboratorium onderzoekt door middel van Elisa of er in de monsters antistoffen voorkomen tegen PRRSV.

· PRRS-Monitor Biggen Deze Monitor bevat een monsternameschema voor de biggenafdeling en is een ideaal begin voor bedrijven die willen starten met de opvolging en de aanpak van PRRS. Deze monitor bestaat al sinds 2015 en heeft al op meerdere bedrijven zijn nut bewezen in de beheersing van PRRS.

Binnen deze monitor worden er 10 monsters genomen in het begin en op het einde van de biggenafdeling, en dit driemaal per jaar. Deze monsters worden in het laboratorium onderzocht op aanwezigheid van PRRSV door middel van PCR-onderzoek. Indien gewenst kunnen ook antistoffen worden opgespoord bij de oudste biggen. Wanneer PRRSV teruggevonden wordt, gaat het laboratorium via sequentiebepalingen na met welke specifieke PRRSV-stam de biggen geïnfecteerd zijn. Vervolgens krijgen de deelnemers een rapport waarmee ze de PRRS-status op hun bedrijf kunnen opvolgen.

Charlotte Brossé en Tamara Vandersmissen (DGZ)

 

Wens je meer informatie over de PRRS-Monitor Biggen, Vleesvarkens of Varkensbedrijf of wil je ervoor inschrijven? Neem dan contact op met DGZ: tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken