Hoe kiemremming op basis van ethyleen toepassen?

Restrain werkt met een generator die vloeibare ethanol omzet in ethyleengas.
Restrain werkt met een generator die vloeibare ethanol omzet in ethyleengas. - Foto: Restrain

Restrain werkt met een generator die vloeibare ethanol omzet in ethyleengas. De van software voorziene generator verdeelt continu een lage concentratie ethyleen gelijkmatig door de aardappelopslagschuur. Na 3 dagen blootstelling aan ethyleen wordt het kiemproces van de aardappelen in de schuur geblokkeerd. Een meegeleverde sensor meet de ethyleenconcentratie in de opslag. De slimme generator past de gasproductie automatisch aan op de gemeten waardes. De gebruikte concentratie ethyleen is laag. Dat maakt volgens de fabrikant dat de methode kostenefficiënt en veilig is. Het gas is bovendien natuurlijk en laat geen residu achter. Daardoor is het ook geschikt voor biologische landbouw.

Kiemremming met ethyleen is geschikt voor alle soorten bewaarplaatsen, ongeacht de grootte en het vulniveau van de ruimte of nog de bewaarvorm (bulk of kisten). Gebruikers hoeven geen aanpassingen aan hun opslag te doen. De Restrain-generators hebben een grote capaciteit. Een enkele generator kan een ruimte met 5.000 ton aardappelen behandelen. Dat draagt bij aan de kostenefficiëntie en de populariteit van de methode.

Dagelijkse ventilatie

Bij het gebruik van ethyleen is het belangrijk om de opslagruimte dagelijks te ventileren. Restrain adviseert om één uur per etmaal intern de lucht in de schuur te laten circuleren zodat het ethyleen optimaal mixt. Voor het beste resultaat is het verstandig om direct aansluitend uw schuur een uur extern te luchten om CO2 af te voeren.

Toepassing op ontkiemde aardappelen

Ethyleenkiemremming is ook geschikt voor aardappelen waarop al kiemen zichtbaar zijn. Na een paar dagen behandelen, blokkeert het middel de ontstane kiemen geeft de fabrikant aan. Tijdens de bewaarperiode blijven de kiemen nog op de aardappelen zitten, maar ze worden broos en breken af bij het uitschuren. De kiemen moeten niet afgebrand worden. Daardoor zitten er geen brandplekjes op de schillen en is de schilkwaliteit beter.

Veiligheid

Ethyleen is een kleurloos en vluchtig gas dat je bij lage concentraties niet ruikt. In theorie is het gas gevaarlijk bij hoge concentraties, maar de generators van Restrain zijn technisch niet in staat om die waarden te bereiken. De ethyleenconcentraties waarmee gewerkt wordt, zijn laag en daardoor veilig. Het ethanol dat dient als invoer voor de generator is wel brandbaar. Houdt er daarom rekening mee dat je geen vuur of rookwaren mag gebruiken nabij de generator en in de opslagruimte.

Meest recent

Meest recent