Startpagina Varkens

Slachthuis Ryckaert heropent onder voorwaarden en onder toezicht

Slachthuis Ryckaert in het Oost-Vlaamse Eeklo mag onder voorwaarden en onder toezicht de activiteiten hervatten, bijna een maand nadat Dierenminister Ben Weyts de deuren sloot. De sluiting kwam er nadat er herhaaldelijk ernstige overtredingen vastgesteld werden.

Leestijd : 2 min

Vlaams Dierenminister Ben Weyts sloot op vrijdag 28 januari 2022 slachthuis Ryckaert in Eeklo, nadat de Inspectiedienst in ongeveer een jaar tijd tot 4 maal toe ernstige overtredingen had vastgesteld. Het ging onder meer over een brute behandeling van de dieren, een buitensporig gebruik van elektrische prikkelaars en medewerkers die niet over de vereiste attesten beschikten. De uitbaters moesten de exploitatie onmiddellijk stopzetten en moesten een actieplan opmaken om het dierenwelzijn structureel te verbeteren.

Onder voorwaarden en toezicht

Slachthuis Ryckaert mag nu onder voorwaarden en onder toezicht de activiteiten hervatten. Weyts: “Ik denk dat men beseft dat er fouten zijn gemaakt en dat die zich niet kunnen herhalen. Het is jammer dat hiervoor een sluiting nodig was. Maar als het dierenwelzijn daar op korte en lange termijn wel bij vaart, dan is dat opnieuw een stap vooruit.”

Vanaf donderdag 24 februari worden er opnieuw varkens geslacht en vanaf vrijdag 25 februari ook opnieuw runderen. Dat kan omdat het slachthuis en de Inspectiedienst Dierenwelzijn een actieplan hebben afgesproken met maatregelen die het dierenwelzijn structureel verbeteren.

Het slachthuis heeft geïnvesteerd in opleidingen voor medewerkers over onder meer de omgang met dieren en niet toegestane handelingen, in extra cameratoezicht en in aanpassingen aan de infrastructuur. Zo werd de opdrijfgang en de verdovingsmachine aangepast, zodat dieren minder opgejaagd moeten worden. Een elektrische prikkelaar zal niet meer systematisch, maar alleen nog uitzonderlijk en alleen nog in overleg met de functionaris Dierenwelzijn gebruikt worden. Die functionaris Dierenwelzijn zal voortaan aanwezig zijn vanaf het aanbrengen van de eerste dieren tot het laatste dier is geslacht. Er worden geen dieren meer gelost zonder toezicht.

Naar een definitieve toelating?

De Inspectiedienst Dierenwelzijn zal aanwezig zijn bij de heropstart van de activiteiten, om na te gaan of de afspraken in het actieplan correct geïmplementeerd worden. Als alles goed gaat, dan wordt de tijdelijke toelating om te slachten opnieuw een definitieve toelating. “We zagen bij dit slachthuis weinig verandering na verschillende boetes, maar nu zien we wel dat er een nieuwe wind waait”, besluit Weyts.

Vlaamse Regering - MV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken