Startpagina Beurzen

PotatoEurope 2017 demonstreert kennis

Dit jaar heeft PotatoEurope als thema ‘Potatoes feed/meet the world´ en staat het met 250 standhouders bol van de praktische kennismomenten. De vakbeurs herbergt een schat aan demonstraties, die laten zien hoe de internationale aardappelwereld zich voorbereidt op een duurzame toekomst met behulp van technologische ontwikkelingen.

Leestijd : 6 min

O ver enkele weken kunnen de naar verwachting 15.000 bezoekers zich vergapen aan rooimachines, transportwagens, tractoren, inschuurlijnen en kistenvullers, allemaal live in actie! Daarnaast bieden de proefvelden een ware schat van informatie.

De organisatie heeft de beurs gedraaid waardoor de oppervlakte van het beursterrein nu flink is toegenomen. Hierdoor is er meer ruimte voor standhouders en dat geeft de organisatie de mogelijkheid om beter tegemoet te komen aan hun wensen van de beursdeelnemers. Ook is er meer speelveld voor optimaal toegankelijke live-demonstraties. Dat komt volgens de organisatie eveneens ten goede aan de veiligheid van bezoekers.

Schematisch overzicht nieuwe opzet met ingang aan de Hannie Schaftweg.
Schematisch overzicht nieuwe opzet met ingang aan de Hannie Schaftweg.

“We kunnen op 13 en 14 september aanstaande rekenen op een zeer goede deelname van exposanten uit de gehele aardappelketen uit Nederland en het buitenland” aldus beursmanager Paulien Hoftijzer van DLG Benelux. “Emmeloord zal zich ook in 2017 weer bewijzen als aardappelhoofdstad van de wereld”

“De samenwerking met onder anderen de Gemeente Noordoostpolder en Provincie Flevoland gedurende dit proces was zeer vruchtbaar”, laat beursmanager Paulien Hoftijzer van DLG Benelux weten. “We merken dat alle partijen veel waarde hechten aan PotatoEurope en het op alle mogelijke manieren ondersteunen”. Bij deze editie zijn veel partijen betrokken die de beurs actief ondersteunen, waaronder de Aeres groep, het Agrofoodcluster, het GMV , de Nederlandse Aardappelorganisatie, Case IH en nog vele andere.

Precisielandbouw in de praktijk

Het thema van deze editie – Potatoes feed & meet the world - heeft alles te maken met de grote potentie van de aardappel tot het voeden van de groeiende wereldbevolking. Daarnaast is PotatoEurope in 2017 hét aardappel platform met kennisuitwisseling op het gebied van de precisielandbouw. Dit jaar besteedt PotatoEurope aandacht aan de mogelijkheden en praktische toepassingen van precisielandbouw voor de aardappelteler. Doel van deze groots opgezette praktijkdemonstratie is de keten te laten zien hoe het inzetten van drones en digitale informatie voordeel oplevert. In samenwerking met hoofdsponsor Case IH wordt de volledige teelt in beeld gebracht. Om de onafhankelijkheid te waarborgen werken studenten van de CAH te Dronten de informatie uit in een praktisch advies. Deze unieke samenwerking vult het kennisvacuüm tussen kennis en praktijk op het gebied van precisielandbouw in de aardappelsector voor het eerst in.

De bezoeker kan zijn kennis nog meer ‘voeden’ tijdens hoogwaardige kennissessies die tijdens de beurs plaatsvinden. Zowel huidige als toekomstige aardappelprofessionals kunnen rekenen op interessante bijeenkomsten waarbij ketenpartners ook zelf aan discussies deelnemen. Deels zijn deze gericht op het algemene publiek en deels op bepaalde doelgroepen uit de aardappelketen zoals studenten.

Daarnaast zullen ook de bekende elementen van de beurs niet ontbreken. De machinedemonstraties, de proefvelden en de innovatie award trekken al edities lang veel belangstelling.

Live demonstraties

Op het evenement zullen de rooimachines van de merken AVR, DeWulf-Miedema, Grimme, Ropa, Ploeger, VSS, Scanstone, en Veenma deelnemen aan de demonstraties. Vervolgens zullen de aardappelen met de wagens van de merken Fliegl, Jeantile, Beboma, Joskin, Areko, Dezeure en Agroliner getransporteerd worden in richting van de inschuurlijnen en de kistenvuldemonstratie.

Bij de inschuurlijnen zijn de machines van de merken Dewulf-Miedema, AVR, Bijlsma Hercules, Prinsen-Visser, Van Trier, Grimme en Downs actief.

Uniek deze editie is de kistenvuldemonstratie. Hier zullen de merken Bijlsma-Hercules, Mechatec, Tong Engineering, DeWulf-Miedema, Van Hees en Prinsen een interessante demonstratie verzorgen.

Proefvelden

De proefvelden worden aangelegd door Proeftuin Zwaagdijk.
De proefvelden worden aangelegd door Proeftuin Zwaagdijk.

Centraal op het terrein zijn tien proefvelden aangelegd door de bedrijven Vandinter Semo, Schaap Holland, Certis Europe, BASF, Belchim Crop Protection, Bayer, Agrifirm, Eurochem Agro, Kreglinger, ADAMA en Caithness Potatoes. Zij laten een scala aan onderwerpen de revue passeren

Zo zal Vandinter Semo , een veredelingsbedrijf in cruciferen, ook wel lok- en vanggewassen genoemd, deze op een proefveld tonen. Het betreffen specifieke gewassen die aaltjes in de aardappelteelt kunnen bestrijden. Het bedrijf pretendeert hierbij niet de oplossing te hebben voor alle probleemnematoden. Wel wil het laten zien dat door het effectief inzetten van een juiste groenbemester aaltjespopulaties terug te brengen zijn tot een niveau onder de schadedrempel.

Schaap Holland uit Biddinghuizen wil op het eigen proefveld laten zien dat het ook een breed en veelzijdig assortiment pootaardappelen voor de nationale en internationale aardappelsector beschikbaar heeft. Het bedrijf heeft daarom de volgende rassen gepoot: Amora, Arcade, BH 07 100, Ibiza, BH 01 30, Aromata, JDS 07 p1, Sevilla, Maritiema, Alexia, Cartagena, Valencia en Gerona.

Certis Europe laat op een eigen proefveld de effecten van aardappelopslagbestrijding zien in de volgteelt. Daarvoor zijn van enkele aardap pelrassen in 2016 al dan niet behandeld met de kiemregulator Crown MH. Daarnaast wil Certis de werking van het middel Quickdown als onkruidbestrijding voor de opkomst alsook de werking als loofdoder presenteren.

Tijdens het evenement zal bij Basf de nadruk liggen op de nieuwe kiemrustverlenger 1,4Sight. Dit bewaarmiddel is van natuurlijke oorsprong en kan aardappelen lang in de kiemrust houden zonder kwaliteitsverlies. Naast kiemregulatie is Basf ook actief in het ontwikkelen van nieuwe fungiciden. Op het proefveld presenteert het bedrijf een nieuwe middel tegen Rhizoctonia.

Belchim Crop protection lanceert dit jaar het middel Beloukha als nieuwe loofdoder in aardappelen. Het bedrijf geeft aan dat het een product is op basis van pelargoniumzuur. Beloukha is een middel van natuurlijke oorsprong, heeft een snelle contactwerking en laat geen residu achter.

Bayer wil op het proefveld de balans tussen voldoende en gezond voedsel voor een groeiende wereldbevolking en duurzame landbouw laten zien. De combinatie van hoogwaardige rassen, op een juiste manier toegepaste chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen, beslissingsondersteunende systemen én samenwerking is volgens het bedrijf de basis voor duurzame landbouw.

Tijdens PotatoEurope wil Bayer zowel binnen in de stand als buiten op het demoveld een aantal nieuwe, duurzame ontwikkelingen tonen. Zo zal Bayer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onkruidbestrijding laten zien. Voor de bestrijding van Rhizoctonia presenteert Bayer een nieuwe biologische oplossing. Tenslotte heeft het bedrijf ook aandacht voor Phytophthora en de rol van Infinito in de phytophthorabestrijding.

Agrifirm introduceert tijdens PotatoEurope zijn nieuwe bemestingsconcept voor gecoate meststoffen in aardappelen. Het bedrijf heeft de laatste drie jaar onderzoek gedaan naar de toepassing van gecoate meststoffen in aardappelen en deze verbeteren de stikstofefficiëntie duidelijk. Door de coating komen de nutriënten geleidelijk beschikbaar. Dat beperkt de uitspoeling van stikstof en geeft een besparing op het aantal strooibeurten.

Ook is er aandacht voor gewasbeschermingsapplicaties die bijdragen aan opbrengstverhoging van de teelt. De Spuitweerwijzer- en BeperkVirusapp geven advies over het juiste moment van de dag/week van inzetten van middelen om een middelenbesparing te realiseren en te zorgen voor een cruciale en optimale werkingsduur van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast biedt de nieuwe phytophthora applicatie de teler een mogelijkheid tot preventieve beheersingsstrategie die leidt tot een adequate inzet en keuze van producten. Als laatste brengt Agrifirm groenbemesters in beeld geschikt voor ieder teeltdoel.

Eurochem Agro laat een spectrum aan proeven zien op het gebied van stikstofbemesting met en zonder verschillende Nitrificatie-remmers.

Tenslotte zijn het Adama en Caithness Potatoes die talenten uit twee werelden op hun proefveld demonstreren. Naast aankomende en bestaande rassen van Caithness Potatoes, wil het tweetal ook meegeven hoe te sleutelen aan het aantal knollen van de rassen door middel van het kiemgroeireguleringsmiddel Talent van Adama, en dat in vergelijking met mechanische koeling. Talent is een formulering op basis van karwij-olie, een etherische olie. Gedurende het bewaarseizoen wordt het middel verneveld in een bewaring met geforceerde ventilatie. Daardoor wordt de topspruitdominantie doorbroken en vergroot de kans dat in meer ogen meer kiemen loskomen. Hierdoor worden meer stengels gevormd wat weer resulteert in meer knollen. Toename van de opbrengst in de pootgoedmaat met meer dan 10% is geen uitzondering.

Aan de andere kant van het proefveld ligt een keur aan rassen van Caithness Potatoes met als vlaggeschip binnen het bedrijf nog steeds de boerenaardappel Valor, een sterke groeier met hoge opbrengst. Andere rassen die worden getoond zijn Argos, Divaa, Marvel, Celine en nieuwkomers Libertie, WW 09-94 en Marcelle. Marcelle voegt er nog Y-virusresistentie aan toe, waardoor het in landen met een hogere virusdruk goed is te vermeerderen. Ook de phytophthora-resistente rassen Cammeo en Passion, Tentation zijn te zien en deze zijn voor zowel voor de gangbare als biologische sector interessant.

Lees ook in Beurzen

Meer artikelen bekijken