Startpagina Bedrijfsnieuws

Brijvoer voeren, op maat van het bedrijf

Volgens ForFarmers bestaan er kansen voor varkenshouders door het voeren met brijvoer. De Home MiXX Hero-aanpak brijvoer op maat ondersteunt dit concept.

Leestijd : 2 min

De grootste uitdagingen voor de varkenshouders vandaag zijn vooral kostenreductie, arbeidsgemak en license to produce. De maatschappij vraagt een duurzamere voedselproductie en tegelijk streeft de varkenshouder naar een beter verdienmodel. Daarom liggen er mogelijkheden voor de varkenshouders door te voeren met brijvoer, een mengsel van natte en droge reststromen uit de voedingsindustrie, droge grondstoffen, aanvullend voer en water.

Tal van voordelen

Met brijvoer ziet Arne Vandewal, brijvoerspecialist van ForFarmers, het financieel voordeel ten opzichte van droogvoer toenemen (tot 20%).

Het grootste voordeel komt dus van die reststromen. Om daar het maximum uit te halen moet je kennis hebben van de voederwaarde van bijproducten, van hun toepassing en hun aanbod. Dit zorgt voor een significante daling van de CO2-uitstoot voor de productie van vlees (tot 20-35%) en de focus ligt steeds op de lokale afzet van die reststromen.

De gespecialiseerde DML-afdeling (Dry, Moist & Liquid) speelt hierin een belangrijke rol als leverancier van vochtrijke diervoeders, ruwvoeders, enkelvoudige voeders en biologische producten.

Samen met zijn collega Eline Geerardyn zorgt Arne ervoor dat ondernemers kunnen uitblinken dankzij de brijvoeraanpak op maat: Home MiXX Hero. Hierbij staat het management centraal en wordt er gestuurd op 4 belangrijke pijlers: nutritie, hygiëne, installatie en resultaten. Met het juiste gevoel voor voer en techniek loopt het jarenlange gemiddelde voerkostenvoordeel op tot meer dan 8 euro per afgeleverd vleesvarken.

Juiste grondstoffen en receptuur

Een selecte groep brijvoerklanten kwam onlangs samen voor het Home MiXX Hero Event. Twee pijlers van het totale brijvoerconcept, namelijk hygiëne én resultaten, stonden extra in de kijker.

Alles begint met de keuze van de juiste grondstoffen, met een precieze receptuur, op maat gemaakt. Er is een duidelijk technisch management nodig om alles eruit te halen wat kan volgens de no waste policy: duurzaam produceren door het gebruik van restproducten uit de voedingsindustrie. Je moet constant de vinger aan de pols houden en bijsturen op de installatie, hygiëneprotocollen uitwerken en opvolgen met de routine- hygiënechecks.

Sabine Rotsaert

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken