Startpagina Mechanisatie

Als balen maken een plezier wordt

Het moeten niet altijd grote balenpersen zijn die uitkomst bieden. Frederik Vandenbempt uit het Vlaams-Brabantse Veltem-Beisem vond voor hem de perfecte uitkomst bij een midi-balenpers. Kleine balen waren te arbeidsintensief, grote balen te onhandelbaar waardoor midi-balen de ideale oplossing bleken.

Leestijd : 4 min

Sinds twee jaar heeft Frederik Vandenbempt - die voltijds actief is als tuinaanlegger - ook de handel van vader Walter overgenomen. Deze was al jaren in bijberoep bezig met het maken en verkopen van pakken hooi, stro en voordroog. Van kinds af aan helpt Frederik zijn vader waar hij kan. Omgekeerd gebeurt het ook bij de tuinaanleg.

Afhankelijk van de vraag van de klant voeren vader en zoon uit wat deze willen: of enkel persen of persen en balen inhalen of het totaalpakket van maaien over schudden en harken tot het persen en het inhalen van de pakken.

Met de schranklader kunnen de midi-balen vlot geladen worden.
Met de schranklader kunnen de midi-balen vlot geladen worden. - FV

Zwaar arbeiten

Bij goed weer was vader Walter vele uren zoet op een dag: gaan harken, terug naar huis komen om de kleine pakkenpers te halen, dan gaan persen, weer naar huis komen om de wikkelaar te halen. Kortom een arbeidsintensieve bezigheid zowel richting aantal uren als in arbeidslast. De wikkelaar die Walter gebruikt is een model waarbij hijzelf handmatig één voor één de kleine rechthoekige pakken op de wikkeltafel moet leggen.

Frederik bouwde ondertussen een mooie zaak uit als tuinaanlegger en wou de handel van vader wel overnemen. Maar dit moest op een efficiëntere manier kunnen dan tot op heden gebeurde, vond hij. Als voltijds tuinaannemer was het immers moeilijk om zoveel arbeidsuren te steken in de bijkomende hooi- en strohandel.

Zelfs op de aanhangwagen achter de terreinwagen kunnen de midi-balen vlot meegenomen worden.
Zelfs op de aanhangwagen achter de terreinwagen kunnen de midi-balen vlot meegenomen worden. - FV

Oplossing zoeken

Van kleine pakken werd overgeschakeld op grote pakken die vader en zoon Vandenbempt in loonwerk voor hen lieten persen. Over het geleverde werk door de loonwerker geen slecht woord, evenmin over de gemaakte balen. Maar voor niet iedereen van het cliënteel is een groot pak de oplossing. Struikelpunt nummer één is de verhandelbaarheid van een grote baal. Niet iedere particulier met een paard of enkele schapen beschikt over een wiellader om een groot pak te verplaatsen. Walter of Frederik kunnen dat wel doen voor hun klant. Echter niet bij iedere klant kunnen ze praktisch gezien uit de voeten met een wiellader.

Eén man, één machine, één werkgang is de filosofie achter de aanschaf van de perswikkelcombinatie.
Eén man, één machine, één werkgang is de filosofie achter de aanschaf van de perswikkelcombinatie. - FV

Struikelpunt nummer twee bij de grote pakken, zat hem naast de kostprijs vooral bij de kwaliteit bij voordroog pakken. Als een nieuw pak open gaat is het eten vers genoeg voor de dieren. Maar bij een hobbyhouder die maar één of twee paarden heeft ligt de voersnelheid te laag om een constant goede kwaliteit te vervoederen. Het laatste van een pak voordroog is dan terug gelopen in kwaliteit en wordt vaak weg gesmeten. Hiermee is de klant dan ook weer niet gediend.

Midi-baal bracht uitkomst

In zijn zoektocht naar een oplossing raakte Frederik geïnspireerd door filmpjes op het internet, Facebook en Youtube te zien. Zo kwam hij terecht bij het idee van een midi-rondebalenpers. Dit leek hem wel wat. Telefoons werden gepleegd richting Nederland en Vlaanderen om ervaringen van fabrikanten en gebruikers te vinden.

Heel wat wijzer, maar met toch enige twijfel, werd na een lang denkproces en vele discussies tussen vader en zoon een gewaagde stap gezet richting een nieuwe midi-balenpers wikkelcombinatie, respectievelijk eentje van de Nederlandse fabrikant Criap.

Afhankelijk van hoe droog het gras in het pak gaat, verschilt het gewicht van de midi-baal sterk.
Afhankelijk van hoe droog het gras in het pak gaat, verschilt het gewicht van de midi-baal sterk. - TD

Enthousiast

Vorig jaar werd de nieuwe machine geleverd en de eerste ervaringen opgedaan. “Het valt supergoed mee”, vertelt Frederik ons enthousiast. “Dit op meerdere vlakken, zowel op kwaliteit van balen, gebruiksgemak als ondersteuning van de fabrikant en Belgische invoerder. Toen de machine geleverd werd, bleek onze tractor te weinig elektrische aansluitingen te hebben. Geen nood, de invoerder bleef een dag met zijn trekker meerijden om ons opgestart te krijgen”. Als er nu een probleem wordt ondervonden is de smartphone en WhatsApp een mooi communicatiemiddel met de Nederlandse fabrikant.

Frederik spreekt vol lof over de machine na twee seizoenen ervaring. “Voor ons is dit geen hobbymachine. Wij doen aan loonwerk en moeten er op een dag heel wat hectares door krijgen”. Maar er wordt nog op een ander voordeel gewezen: het is een pers-wikkelcombinatie. Waar vroeger vader Walter eerst op stap was met de kleine pakkenpers, dan terug naar huis moest keren van kilometers ver om de machine’s te wisselen en terug te vertrekken met de wikkelaar, is hij nu steeds met beide tegelijk op stap (pers en wikkelaar). “Geen verloren transporturen meer”, klinkt het ietwat opgelucht. “Eén man, één machine, één arbeidsgang”.

Hij noemt de midi-rondebalen een voordeel voor de klant. Deze heeft een veel beter verhandelbaar product. De ronde baal (diameter 90 cm, breedte 85 cm) kan hij door een staldeur rollen of met twee man opheffen. Alleen kan dit ook nog wel eens lukken. Het gewicht dat in een pak zit hangt sterk af van hoe droog het gewas geperst is. Een variatie van 80 tot 250 kg kan. Bovendien is een baal niet te groot, waardoor altijd voldoende vers voer gevoederd wordt.

Soms twijfelt de klant nog wel eens of het gras hooi of voordroog moet worden. De wikkelaar is toch mee achter de pers, dus kan vlot op de vraag worden ingespeeld.
Soms twijfelt de klant nog wel eens of het gras hooi of voordroog moet worden. De wikkelaar is toch mee achter de pers, dus kan vlot op de vraag worden ingespeeld. - TD

Efficiënte arbeidsinzet

De perswikkel-combinatie past perfect binnen het verhaal van efficiënte arbeidsinzet. Frederik heeft nu wel de handel van vader overgenomen. Toch helpt Walter nog waar hij kan en gaat zo overdag bijvoorbeeld harken en naar de avond toe persen. Of Frederik en collega Glenn stoppen iets vroeger in de tuinaanleg om zelf te gaan persen of om de balen in te halen. Het inhalen van de balen kan tevens zeer vlot gebeuren, de schranklader die dienst doet in de tuinaanleg wordt op de aanhangwagen achter de terreinwagen meegenomen naar het veld, waardoor de balen heel snel geladen zijn.

Een enthousiaste Frederik vat samen: “Door de opkomst van de mechanisatie heb ik galant kunnen inspelen op een probleem dat we ondervonden. Tegelijk kunnen we heel wat arbeidsefficiënter werken: geen verloren transporturen meer en minder arbeidsintensief werk. De tuinaanleg valt mooi te combineren met het ‘midi-loonwerk’ en de klant is content, die baalt niet”.

TD

Lees ook in Mechanisatie

Mogelijkheden van spitzaaien ervaren

Akkerbouw Omdat hij geconfronteerd werd met een laat én heel nat seizoen om wintertarwe te zaaien ging landbouwer Stef Lauwers uit Sint-Katelijne-Waver op zoek naar een geschikte oplossing om de bodem te bewerken en in te zaaien.
Meer artikelen bekijken