Startpagina Varkens

Animal Rights ontdekt dat varkens ook puffen

Animal Rights heeft vrijdag beelden verspreid die donderdag werden gefilmd in een West-Vlaams varkensbedrijf. Op de beelden is te zien hoe varkens liggen te puffen bij een temperatuur van bijna 34 graden.

Leestijd : 2 min

"Varkens zijn zeer gevoelig voor deze temperaturen en lijden ernstig onder de huidige hittegolf. De beelden zijn een illustratie van het trieste lot van de zes miljoen varkens die opgesloten zitten in de stallen van de Vlaamse vleesfabrieken. We zouden het onze hond niet aandoen, en varkens zijn minstens zo intelligent en gevoelig", aldus campagnecoördinator Benoît Van den Broek.

Animal Rights wijst erop dat volgens het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) vleesvarkens reeds hittestress kunnen ervaren indien de temperatuur in de stal hoger wordt dan 18 graden. De varkens die selectief gefokt worden voor vleesproductie, zijn, meer nog dan hun soortgenoten in het wild, zeer gevoelig voor verhoogde omgevingstemperaturen. De dieren kunnen niet actief zweten en ook het warmteverlies door hijgen is beperkt. Bij verhoogde temperaturen gaan varkens in de stal meer op de vloer liggen om op die manier hun lichaamswarmte kwijt te geraken. Naarmate de temperatuur oploopt stijgt ook hun ademhalingsfrequentie.

De dierenrechtenorganisatie hekelt wat zij een dubbele moraal noemt en vergelijkt landbouwdieren in stallen met huisdieren die tijdens warme zomerdagen opgesloten zitten in geparkeerde wagens, al is de hoogte van de temperatuur in beide omstandigheden wellicht toch sterk verschillend. "Waarom is men wel bezorgd om huisdieren, maar niet om landbouwdieren, die evenveel kunnen lijden? ", vraagt Animal Rights zich af.

We merken nog op dat het KMI voor vrijdag 27 juli maximum buitentemperaturen heeft voorzien van 37°C, nog warmer dus dan de 34°C van op de beelden donderdag in de stal.

Naar: Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken