Startpagina Varkens

ABS waarschuwt voor dreiging Afrikaanse varkenspest

Het Algemeen Boerensyndicaat waarschuwt voor de dreiging van de Afrikaanse varkenspest vanuit de provincie Luxemburg. De organisatie pleit ook voor dringende maatregelen om de overpopulatie everzwijnen in Limburg aan te pakken. Volgens Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) is een Europese aanpak cruciaal.

Leestijd : 3 min

In Limburg zorgt de overpopulatie van everzwijnen voor grote problemen. De dieren zorgen voor immense schade aan gewassen in de land- en tuinbouw. Zo woelen kuddes everzwijnen de akkers om bij de inzaai van de gewassen. Ook bij particulieren komen everzwijnen eten zoeken en tuinen omwoelen. Het Algemeen Boerensyndicaat benadrukt dat de dreiging van de Afrikaanse varkenspest vanuit de provincie Luxemburg reëel is. "Dat is een zeer besmettelijk virus voor varkensachtigen. Uiteindelijk is de afstand naar Limburg niet onoverbrugbaar voor de everzwijnen", zegt Hendrik Vandamme, nationaal voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat.

"De besmetting is in Luxemburg uit het niets gekomen en de bron is nog altijd niet achterhaald. Dat kan ook in Limburg gebeuren en dan is het hek van de dam." Op tien jaar tijd is de populatie everzwijnen in Limburg vertwintigvoudigd. "Wat ons vooral zorgen baart, is dat de populatie everzwijnen in Limburg totaal niet onder controle is. Men heeft een vrij lakse houding aangenomen, waardoor er een explosieve toename van everzwijnen is", stelt Vandamme. "De rol die de jager moet kunnen spelen, is de wildpopulatie onder controle houden."

Het Algemeen Boerensyndicaat pleit voor een actieplan om de populatie te beheren en de Afrikaanse varkenspest in te dijken. "We roepen op om harder in te grijpen, zodat de dieren blijven waar ze zitten. De populatie moet ook beperkt worden om een mogelijke uitbraak in Vlaanderen te voorkomen", legt Vandamme uit. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) benadrukt dat de Afrikaanse varkenspest slechts bij een kleine populatie wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg is vastgesteld. Bovendien geraakte daarbij geen enkel gedomesticeerd varken besmet.

"Op Europees vlak kunnen we heel wat doen om paal en perk te stellen aan de varkenspest. We moeten inzetten op de aanpak van besmette everzwijnen, het indammen van financieel verlies van varkensboeren en het achterhalen van de oorzaak van de besmetting in België. Een multilevel-aanpak is nu echt wel cruciaal", zegt Vautmans. Toch krijgen Belgische varkensboeren te maken met afgezegde bestellingen van Europese landen. Verder voeren niet-Europese landen zoals China en Zuid-Korea embargo's in tegen het Belgische varkensvlees, terwijl die landen goed zijn voor 6 procent van de totale export. "Ik zit woensdag samen met de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV) om te bespreken wat we vanuit Europa kunnen doen om de Belgische varkensprijs en afzetmarkt opnieuw in gang te krijgen, want sommige boeren hebben te maken met tot 12.000 euro verlies per maand", stelt Vautmans.

Ook Vautmans gelooft dat jagers ingezet kunnen worden om het probleem mee aan te pakken. "De Europese jagersvereniging FACE is vragende partij voor een Europese oplossing en zet daarbij de rol van de jagers centraal. Bewustwordingscampagnes, jagers voorzien van het juiste materiaal en opleidingen voor de correcte verwijdering van besmette karkassen zijn enkele voorbeelden van hoe jagers kunnen helpen om besmette dieren te verwijderen", besluit Vautmans.

BELGA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken