Startpagina Wetgeving

Plan-MER MAP-6 in openbaar onderzoek

In ons nummer van 11 januari 2019 berichtten we reeds over het zesde mestactieplan dat de overheid klaar heeft. Dit MAP 6 ligt momenteel in openbaar onderzoek op basis van de zogenaamde plan-MER-plicht. Wij gaan dieper in op het hoe en waarom van dit openbaar onderzoek. Elke belanghebbende, en dus elke landbouwer of betrokkene in de ruime zin, kan nu immers zijn stem laten horen.

In uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn stelt Vlaanderen om de vier jaar een nieuw mestactieprogramma op waarin verschillende maatregelen zijn vastgelegd om eutrofiëring en de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater door nitraten tegen te gaan. Deze Nitraatrichtlijn (91/676/EEG) heeft immers als doel de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Ook de Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) en de Dochterrichtlijn Grondwater (2006/118/EC) worden, voor wat de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Wetgeving

De ene mest is de andere niet, maar die vergt geen extra staalname

Actueel De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kijkt streng toe op mesttransporten en mestverwerkers. Dat gebeurt op vraag van het Vlaams Parlement via het Mestdecreet. Afwijkingen worden gesanctioneerd met soms hoge boetes. Dat leidt dikwijls tot misnoegdheid, ook al omdat er knelpunten in verband met de handhaving van de Vlaamse mestwetgeving worden aangetroffen.
Meer artikelen bekijken