Startpagina Edito

Edito: groene revolutie moet economisch haalbaar zijn

Vorige week trokken vele duizenden scholieren naar Brussel om te betogen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Het idealisme is aanstekelijk en hun zorgen over de gevolgen van klimaatopwarming zijn waarschijnlijk terecht. We moeten echter niet vergeten dat groene oplossingen ook betaalbaar moeten blijven, en een positie

ve benadering van de wetenschap vergen.

Leestijd : 2 min

Volgens demograaf Patrick Deboosere (p.6) van de Vrije Universiteit Brussel is “fatalisme onze grootste vijand” in het debat over de vraag hoe de groeiende wereldbevolking te voeden. Wie denkt dat alles vanzelf goed komt, is naïef, maar er is reden voor optimisme. Deboosere stelt vast dat de mensheid een ongekende vooruitgang heeft doorgemaakt, zeker op het gebied van landbouw. Na de Tweede Wereldoorlog was naar schatting 50% van de wereldbevolking ondervoed; nu is dat nog minder dan 10%. De levensverwachting is sinds 1900 verdubbeld in Europa, maar ook in Afrika en op andere plaatsen.

De verbeterde voedselvoorziening is ten dele debet aan de vooruitgang. Er wordt wereldwijd meer voedsel geproduceerd, het aanbod is meer divers en de voedselveiligheid is verbeterd. Rond 1800 vreesde de Britse econoom en predikant Thomas Malthus nog dat de bevolkingsgroei de groei van de beschikbare middelen zou inhalen. De landbouw heeft met hulp van de wetenschap een ‘malthusiaanse catastrofe’ voorkomen. Dat deed ze niet zomaar, maar met behulp van de technologische vooruitgang, die - en dit had Malthus niet voorzien - juist mede gevolg was van de toegenomen creativiteit die een grotere groep mensen heeft.

Deels ook is door de bevolkingsgroei en de groeiende landbouw en industrie roofbouw gepleegd op de planeet. We spreken nu bijvoorbeeld vooral over ontbossing in Brazilië, maar dat is alleen omdat de bomen in rijkere gebieden vaak al decennia geleden hebben moeten wijken. Wanneer de aarde opwarmt, zal dat het vermogen van mensen om in hun bestaan te voorzien, beperken. Een handicap dus, precies nu we binnen enkele decennia miljarden monden extra te voeden zullen hebben. De landbouw moet dus niet alleen meer gaan produceren, ze moet dat ook groener gaan doen.

Sommigen opperen dat we minder vlees moeten eten, minder moeten vliegen of dure aanpassingen moeten doen om minder energie te verslinden. Het Westen is te democratisch en te gewend aan welvaart om een van bovenop opgelegde levensstijl te accepteren, zeker als die neerkomt op verarming. De natuur is te belangrijk om nog te kunnen wijken voor landbouwgrond. Duurzaamheid is dus ingewikkeld: de landbouw moet doelmatigheid en rendement combineren met milieuvriendelijkheid. Voor zover het de landbouw betreft, is het dan ook zaak om de wetenschap de ruimte te geven.

JCB

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken