Startpagina Wetgeving

Limburg wil gemeentelijke reglementen omtrent distelbestrijding schrappen

De provincie Limburg roept op om bestaande gemeentelijke reglementen inzake distelbestrijding te schrappen, totdat er vanuit Vlaanderen duidelijkheid geschapen wordt. Die maatregel komt er nadat de Raad van State, op basis van een dertig jaar oud koninklijk besluit, oordeelde dat provincies en lokale overheden terreineigenaars niet langer kunnen verplichten om vier distelsoorten integraal te verdelgen.

Leestijd : 2 min

Met de staatshervorming van 1980 werd natuurbescherming, en daarmee ook wilde plantenbestrijding, een gewestelijke bevoegdheid. Het distelbestrijdingsbesluit dat door de federale overheid werd afgekondigd na deze datum, in een koninklijk besluit uit 1987, overschreed deze bevoegdheid. Gemeenten en provincies die momenteel op grond van de federale wetgeving distelsancties opleggen hebben geen rechtsgrond.

De provincie roept daarom op om alle gemeentelijke reglementen omtrent die distelbestrijding te schrappen. "Dat betekent niet dat er geen distel meer mag verdwijnen", aldus gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove (sp.a) in een persbericht. "Van de te bestrijden distels kan de akkerdistel in sommige gevallen hinderlijk genoeg zijn om bestrijding te rechtvaardigen. Dit gaat dan voornamelijk over akkerdistelhaarden in de buurt van landbouwpercelen en tuinen."

Alle Limburgse gemeenten en steden ontvangen binnenkort van de provincie een brief over de oproep."Daarbij wordt ook een ecologisch advies meegegeven. Bovendien worden de contactgegevens van het Provinciaal Natuurcentrum ter beschikking gesteld voor verdere vragen."

In Vlaanderen komen er 25 soorten distels en distelachtigen voor. De wilde planten zijn een interessante nectarplant voor bijen en vlinders. Bij de bestrijding van distels wordt echter vaak gebruik gemaakt van schadelijke, chemische bestrijdingsmiddelen. Met het ecologische advies wil Limburg landbouwers alternatieve bestrijdingsmiddelen voorstellen.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken