Startpagina Droogte

Vlaamse landbouwers krijgen bijna 31 miljoen schadevergoeding voor droogte van 2018

Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open Vld) heeft zopas de uitkering mogelijk gemaakt van de schadedossiers ten gevolge van de droogte in de lente en zomer van 2018. In totaal gaat het om 1.757 definitief goedgekeurde dossiers, goed voor 30,766 miljoen euro.

Leestijd : 2 min

De droogte van de lente en zomer van 2018 is eerder al erkend als landbouwramp. De Vlaamse regering had voor die erkenning al een provisie voorzien van 27,5 miljoen euro voor de uitbetaling van schadedossiers. Daarnaast bestond er een provisie van 10 miljoen euro voor eventuele andere schadegevallen.

Omdat enkele getroffen landbouwers anders tot volgend jaar zouden moeten wachten op hun schadevergoeding, heeft Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters er nu voor gezorgd dat het deel van de algemene provisie dat gereserveerd was voor deze schadedossiers, wordt overgeheveld naar het Landbouwrampenfonds. "Op die manier kunnen alle tot op vandaag goedgekeurde dossiers eerstdaags worden uitbetaald", aldus Peeters.

"Landbouwers die zich met hart en ziel inzetten voor hun product en die door onvoorziene omstandigheden hun oogst verloren zien gaan, hebben recht op een correcte en snelle schadevergoeding", zegt de Open Vld-minister.

De versnelde afhandeling van de schadedossiers komt er ook op expliciete vraag van minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V). Hij heeft zijn diensten hiertoe de opdracht gegeven. "Hopelijk is deze versnelde uitbetaling een steun in de rug voor de bedrijven, waaronder de fruittelers, voor wie het moeilijke jaren zijn. In totaal gaat het over 150 miljoen euro aan schadeclaims die zullen uitbetaald worden. Het is de bedoeling dat meer dan de helft hiervan al tegen het jaareinde wordt uitbetaald aan de getroffen landbouwers."

Belga

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken