Startpagina Edito

Edito: Agribex bevestigt haar rol in het beurzenlandschap

Met bijna 100.000 bezoekers mag Agribex 2019 een succes genoemd worden. Toch mag de organisatie zich niet blindstaren op het succes van vandaag, want de wereld van informatie, de land-bouw zelf en de mechanisatie veranderen razendsnel.

Leestijd : 2 min

De beurs bevindt zich in het hart van het land, maar ook in het hart van veel boeren en bedrijven. Toch mag de beurs niet stil blijven staan. De rol van beurzen verandert in dit tijdperk van supersnelle digitale informatievoorziening razendsnel, waardoor de rol van beurzen om echt iets nieuws te tonen ook verandert.

Helaas neemt het aantal boeren en daarmee ook bezoekers door de jaren eerder af dan toe. Die kleinere groep boeren wordt bovendien gemakkelijker op de fabriek of bij een dealer uitgenodigd voor live-demonstraties of face-to-face gesprekken over de precieze noden van het bedrijf. De landbouw vraagt bovendien steeds meer om digitale oplossingen die machines niet zozeer groter of sterker maken, maar slimmer. Ook deze systemen moeten toenemend op de beurs te zien zijn, en de vraag is hoe deze best te demonstreren.

Op Agribex schitteren bovendien steeds meer belangrijke spelers in de landbouw in afwezigheid. Deels komt dat omdat de beurs steeds meer een machinebeurs geworden is. De grote zaadhuizen waren op één na afwezig, het veeteeltgamma was relatief beperkt en de grootste landbouwbank van het land liet weer verstek gaan. De grootste boerenorganisatie, Boerenbond, was ook zo goed als afwezig. Vermoedelijk heeft dit alles te maken met haar eigen beurzenprogramma. De afwezigheid van deze partijen zal de organisatie van Agribex dwingen tot introspectie. Hoe van Agribex weer die brede landbouwbeurs van weleer te maken? Of: wat kleiner gaan en meer focus op wat die harde kern van de beurs geworden is, de akkerbouw? Terugkeren naar een bestaan in jaren die niet samenvalt met de Werktuigendagen?

De afwezigheid van de Vlaamse landbouwminister roept ondertussen andere vragen op. De minister-president van Vlaanderen was present, net zoals zijn Waalse ambtgenoot en de Waalse landbouwminister en prins Laurent. Een landbouwminister is natuurlijk geen belangenbehartiger van de sector. De regering dient immers het algemeen belang. Maar een goede minister neemt wel kennis van de problematiek en belangen binnen zijn of haar domein. De beurs was voor Hilde Crevits toch een uitgelezen kans om boeren, die het niet allemaal gemakkelijk hebben, een hart onder de riem te steken. Belangrijker: het was een mogelijkheid de dialoog aan te gaan over de grote uitdagingen die in snel tempo op de landbouw afkomen. Op de beurs ontvlamde een felle discussie over de open ruimte, de landbouwer als leverancier van ecosysteemdiensten… (p. 4). Was in die 6 dagen geen enkel moment te vinden om even – om de hoek van haar ministerie – bij Brussels Expo langs te gaan?

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken