Volgens MilkBE hebben melkveehouders en verwerkers de afgelopen weken bijzonder werk geleverd. De vraag nam door het hamsteren enorm toe. De komende weken wordt die opdracht waarschijnlijk nog iets moeilijker wegens mogelijke toename van het aantal personeelsleden dat door het coronavirus besmet zullen worden, of voor de zekerheid in quarantaine moeten. Bedrijven puzzelen om logistiek en productie op peil te blijven houden.
Dat de vraag naar producten nu heel hoog is, betekent volgens MilkBE niet dat de sector schadeloos door de crisis zeilt. Het hamsteren houdt een keer op. Noteringen dalen, de vraag uit de horeca is naar nul gegaan en de export is bemoeilijkt en door beperkte logistieke capaciteit duurder geworden.
Er is bij de melkveehouders vooral vrees voor de continuïteit van de melkophaling, de melkverwerking en de toelevering van veevoeder en andere grondstoffen (bv. kunstmest, zaaigoed). MilkBE zegt dat door grote inspanningen de melkophaling nog gegarandeerd kan worden. Maar elke ochtend moet er nagegaan worden hoe de situatie is geëvolueerd.
De zuivelbedrijven hebben alvast de nodige plannen uitgewerkt om hun melkophaling en verwerkingscapaciteit zo maximaal mogelijk te blijven verzekeren, ook bij een verminderde beschikbaarheid van personeel. De labo’s die dagelijks de melkkwaliteit bewaken hebben maatregelen genomen om hun werking verder te zetten, ook in moeilijke omstandigheden.