Startpagina Paarden

Interview met jurylid Idès Versyck

Idès Versyck (°1953) is paardenman in hart en nieren. Hij behoort tot de vijfde generatie die momenteel boert op het hof in Lissewege, in trekpaardenmidden gekend als ‘Stal Nieuwenhove’. Het begon rond 1850 met Jerôme Versyck die vanuit Gits in Lissewege terechtkwam.

Leestijd : 3 min

“Mijn vader Honoré was gepassioneerd door het trekpaard. Voor mij is het meer een hobby waarvan ik geniet”, aldus Idès, die momenteel erkend wordt als een gewaardeerd jurylid. We hadden met hem een gesprek over het wel en wee van de trekpaardenfokkerij.

De zuiverheid van het beenwerk bij het trekpaard is een probleem. Zie je verbetering?

Ik vind dat er een enorme verbetering is. Nochtans zien we dat enkele van de beste jonge paarden daarmee nog problemen hebben. De veterinaire keuring in Gent die elke goedgekeurde hengst moet ondergaan, is een stap vooruit. En uiteindelijk zal het er moeten uitgroeien, want het wordt genetisch bepaald.

Twee hengstenkeuringen voor hetzelfde stamboek. Is dat niet raar?

Ja, dat is vreemd en niet positief. We moeten terug naar één nationale hengstenkeuring, zoals die de laatste jaren plaatsvond in Ghlin.

Niet gecoupeerde paarden op de prijskamp is een nieuw gegeven. Heb je suggesties qua toilettage?

Ik heb er nog altijd moeite mee en kan er moeilijk aan wennen. Maar ja, het is nu zo en we kunnen er niets meer aan veranderen. Als de toilettage van de staart gebeurt zoals bij het Ardenner Trekpaard, valt dat best mee. Dat wil zeggen: de staart aan de zijkanten bijscheren en bovenaan opvlechten. Verder de staart afsnijden ter hoogte van de broekspieren.

Welke merrie en/of hengst beantwoordt het best aan de standaard van het trekpaard?

Wat de merries betreft denk ik terug aan de kampioenmerrie van 1953, Ketty de Beaumarche. En bij de hengsten zie ik als voorbeeld de kampioenhengst van 1964, Whisky de Bertinchamps. Hij werd in die tijd omschreven als: ‘ruim gespierde hengst met zuiver beenwerk en een uitzonderlijk opvallende mooie snit’. Ik houd van lang gelijnde paarden met mooi hoofd, kleine oortjes, lange hals, schuine schouder, sterke rug, mooie ribdiepte, lang gelijnd kruis en sterke broekspieren.

Heeft KMBT nog reden van bestaan en wordt die rol niet overgenomen door de VFBT?

Al bijna 135 jaar is het ‘Het Belgisch Trekpaard’ en ik hoop dat het zo mag blijven. Zowel de KMBT (de nationale) als de VFBT (de Vlaamse), AWCB (Wallonïe) hebben elk een eigen en belangrijke rol.

Wat vind je van de nieuwe regel dat merries en hengsten minimum 7 jaar oud moeten zijn om te mogen deelnemen aan het kampioenschap?

Voor de merries is het oké op voorwaarde dat er een nieuw kampioenschap komt voor de jongere merries van 4-, 5- en 6-jaar. De hengsten daarentegen zou ik laten deelnemen vanaf 5 jaar. Dat zou ten goede komen aan de fokkerij en de liefhebberij voor het trekpaard.

De officiële juryleden keuren de officiële prijskampen, het Vlaams en het nationaal kampioenschap. Zou bv. het Vlaams of nationaal kampioenschap niet kunnen gejureerd worden door andere mensen?

Ik ben er voorstander van om het Vlaams kampioenschap te laten jureren door andere juryleden dan de officiële. Zo krijg je andere opinies.

Wat kan er gedaan worden tegen de dreigende inteelt?

Ik zie heil in de reglementering dat niet gekeurde hengsten mogen dekken voor eigen gebruik.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken