Startpagina Covid 19

Boeren aan de grensdoorgang:“Eigenlijk is er weinig veranderd”

Met de ingang van de coronamaatregelen midden maart, duurde het niet lang of de grenzen met Nederland werden gesloten. Toch is er weinig veranderd voor de grenslandboeren. “Een beetje meer omwegen, maar voor de rest kennen ze ons aan de controle”, vertelt Renaat Fruytier.

Leestijd : 3 min

Misschien ken je hem nog: Renaat Fruytier, de Moerbeekse grenslandboer. We interviewden hem nog een tijdje geleden vanwege de speciale ligging. Hij heeft zo’n 70 Witblauw runderen op een veld op de Belgisch Nederlandse grens, daarnaast bezit hij 65 ha akkerbouw in Nederland en 55 ha in België. Het grootste deel ligt rond zijn bedrijf, maar nog een groot deel ligt iets verder in Nederland. “Ik moet dus constant de grens over. Zeker nu de veldactiviteiten volop bezig zijn. Ik heb bijvoorbeeld volop aardappelen gepoot ”, legt hij uit.

Voor zijn deur heeft de politie de straat echter afgezet, en controleert die de auto’s en tractoren die de grens over willen. Dagelijks duurt zo’n controle 1 à 2 uur, voornamelijk in de namiddag. “Vier van de 5 grensovergangen in Moerbeke zijn gesloten. Die voor onze eigendom is de enig die open is. Enkel woon- en werkverkeer is toegelaten.”

Renaat geeft wel mee het verbod niet te begrijpen: “Ik zie geen verschil, zeker als voedingswinkels aan dezelfde eisen moeten voldoen als in België.”

Renaat Fruytier, de Moerbeekse grenslandboer, staat hier op de Belgisch-Nederlandse grens op zijn veld.
Renaat Fruytier, de Moerbeekse grenslandboer, staat hier op de Belgisch-Nederlandse grens op zijn veld. - Foto: MV

Omwegen

Zelf ondervindt de landbouwer er weinig hinder van. Hij heeft nog nooit moeten stoppen voor controle. “Ze kennen me wel ondertussen, maar ik het ook wel een COVID-19 papier in de auto liggen met een stempel van het bedrijf. Een aparte regeling voor grensboeren is er niet.” Renaat heeft geluk met de grens aan zijn deur, maar dat is niet gegeven aan andere grensboeren of boeren in de streek. De meeste grensboeren moeten verder omrijden voor naar hun akkers te gaan. “Als je aan andere kant van het dorp woont of meer naar het Antwerpse toe, moet je helemaal naar hier om in Nederland te geraken.”

Minder hoeveverkoop

Hoewel iedereen zegt dat hoeveverkoop sterk is toegenomen, is dat bij Renaat niet het geval. De helft van zijn klanten zijn Nederlands, de andere helft zijn Belgen. Op dit moment ziet hij echter geen klanten. “Van de Nederlandse klanten zie ik nog een enkeling, verschillende Belgen denken dan weer dat ik in Nederland woon en dus ook niet meer komen.” Tijdens de eerste week van de coronamaatregelen was daar nog niets van te merken en was het enorm druk. Iedereen was aan het hamsteren geslagen en de grens was nog niet dicht. “Vanaf dat de grenzen gesloten waren en de maatregelen werden verscherpt, is de hoeveverkoop bij ons volledig stilgevallen en zijn er zeer weinig klanten voor aardappelen en uien.”

Problemen met export

Naast de hoeveverkoop die is stilgevallen, zijn er problemen met export. Renaat laat weten dat het grootste deel van de export is gelukt, maar er enkele dingen zijn blijven staan die weg moesten. “Onder andere de Spunta-aardappelen moesten naar Griekenland. Ook de export naar Montenegro loopt ook stroef. We hebben er echter nog goed oog in dat dat kan vertrekken, als we transport kunnen vinden.” Wat te doen als je je product niet wegkrijgt, vragen we ons af. “Dan zullen het voeraardappelen worden voor de dieren. We hebben gewoon te veel consumptieaardappelen.”

De uienexport ondervindt meer hinder dan de aardappelexport, want de ui is meer exportgericht dan aardappel. “Om het cru te zeggen: de uienexport ligt volledig plat.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken