Startpagina Onderwijs

Nieuwe infrastructuur in het PITO Stabroek stoomt leerlingen klaar voor arbeidsmarkt

Net voor dit schooljaar startte, nam het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek een nieuwe melkrobot in gebruik. In maart huldigde de school nieuwe schapen- en paardenstallen in. Met deze mooie investeringen toont deze provinciale school aan dat het volop inzet op het land- en tuinbouwonderwijs.

Leestijd : 3 min

Aan het PITO in Stabroek heb je een ruime keuze land- en tuinbouwopleidingen in het technische (TSO) en beroepsonderwijs (BSO). Recent deed de school forse investeringen in infrastructuur voor deze opleidingen.

Grote vraag naar goed geschoold personeel

“De provincie Antwerpen zet hard in op het land- en tuinbouwonderwijs. Het is immers een belangrijke sector”, stelt Godfried Van Craenendonck, technisch adviseur Landbouw in de school tijdens een Skypegesprek. “Deze sector vraagt vandaag goed geschoold personeel, niet zomaar willekeurige arbeidskrachten. Vandaag moet een werknemer niet enkel taken uitvoeren, maar ook inzicht hebben in de werkzaamheden. Het onderwijs kan daar veel toe bijdragen. Daarnaast willen we de leerlingen zoveel mogelijk nieuwe technieken bijbrengen. We willen hen met andere woorden zo goed mogelijk voorbereiden op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn dit opleidingen die het tekort aan werknemers in de knelpuntenberoepen kunnen verminderen.”

Om die opleidingen voldoende te kunnen onderbouwen, beschikt het PITO over een waar Masterplan. “Het is een investeringsplan voor onze school, waarin de recente realisaties passen. Ons volgende project in dat kader is een nieuwe machineloods met bijhorende klaslokalen. Ook in de (landbouw)mechanisatie is er een grote vraag naar goed geschoold personeel. Die loods komt er in 2021.”

Automatisch melken valt in de smaak

Net voor de start van het nieuwe schooljaar – eind augustus 2019 – nam het PITO de nieuwe DeLaval VMS1-melkrobot in gebruik. “Ook deze melkrobot staat symbool voor het beroepsleven, want automatische melksystemen zijn steeds meer aanwezig op moderne melkveebedrijven”, vervolgt Godfried Van Craenendonck. “De robot valt trouwens goed mee, zowel inzake de productiecijfers als uiergezondheid. Het robotmelken is nu volledig geïntegreerd in de lessen. De leerlingen moeten de data, de gegevens die de robot voortdurend aanlevert, leren interpreteren. Het inschatten van het welbevinden van de koe krijgt nu ook meer aandacht. De leerlingen kunnen hier meer tijd insteken dan voorheen. Het ‘traditionele’ melken leren de studenten veelal op hun stagebedrijf.”

Bij de start van het schooljaar werd de melkrobot in gebruik genomen.
Bij de start van het schooljaar werd de melkrobot in gebruik genomen. - Foto: AV

Ook voor het personeel is de melkrobot een pluspunt. “Ze kunnen nu flexibeler omgaan met andere werkzaamheden. Ze zijn immers niet meer gebonden aan de vaste melkbeurten. De volgende uitdaging volgt binnenkort als we de robot combineren met beweiden. Gelukkig liggen de weides aansluitend aan het gebouw.”

Paarden en schapen in het nieuw

Op het PITO werden de paarden en schapen in diverse oudere gebouwen gehouden. De provincie Antwerpen investeerde daarom in degelijke infrastructuur, aangepast aan de hedendaagse normen voor dierenwelzijn. Begin maart nam de school de nieuwe comfortabele paarden- en schapenstal in gebruik. Ze zijn professioneel ingericht voor zowel de dieren als de leerlingen. De nieuwbouw werd omwille van de bioveiligheid dieper op de site ingepland.

“Er is veel interesse in beide sectoren. Wij ervaren dat de professionele paardensector eveneens nood heeft aan goede geschoolde verzorgers. Met deze nieuwbouw kunnen we onze leerlingen hierop voorbereiden.” Er kwam tegelijkertijd ook een nieuwe overdekte paardenrijpiste. Deze laat toe om de lessen in alle weersomstandigheden te laten doorgaan.

Naast de paardenstal kwam er een nieuwe rijpiste.
Naast de paardenstal kwam er een nieuwe rijpiste. - Foto: PITO

Volgens Godfried Van Craenendonck zijn schapen trouwens ideale dieren om leerlingen kennis te laten maken met de sector. “Een schaap is voor diegenen die niet uit een landbouwomgeving komen net wat ‘gemakkelijker’ dan een koe. Bovendien is een schaap ook een herkauwer, en dus ideaal voor de betreffende lessen.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken