Startpagina Covid 19

Pluimveehouderij vraagt EU importen aan banden te leggen

In de EU dreigt door de sluiting van de horeca een overschot aan kippenvlees en eieren te ontstaan. Prijzen zijn al 20% gedaald. Daarom moet de import van ingevroren kippenvlees en eieren aan banden gelegd. Dat zeggen Copa en Cogeca, de Europese belangenorganisaties voor boeren en landbouwcoöperaties.

Leestijd : 1 min

Zonder de horeca, worden bepaalde producten nauwelijks meer verkocht, aldus Copa en Cogeca. Het gaat dan om regulier kippenvlees, maar ook om vlees van ganzen, eenden etc. De verkoop via retail kan het verlies niet goedmaken. Uiteindelijk is de vraag binnen de EU afgenomen met circa 5% en zijn prijzen circa 20% gedaald. In de eiermarkt is de situatie gelijkaardig.

Er zijn ook problemen met het transport van broedeieren en eendagskuikens, omdat veel van deze dieren normaal worden vervoerd met passagiersvluchten. Het aantal van dergelijke vluchten is in Europa stevig gedaald. De export van eendagskuikens is met circa 90% afgenomen, denken Copa en Cogeca. Het gevolg is dat broederijen productie terugschroeven en de productie een jaar lang geraakt zal zijn.

Daarnaast dreigen tekorten te ontstaan aan bepaald veevoeder, zoals biologisch geteelde soja. Tegelijk blijft de EU grote hoeveelheden product invoeren uit derde landen. De diepvriescapaciteit is daardoor inmiddels vol, aldus Copa en Cogeca. Ze vragen om importtarieven in te stellen op kippenvlees van buiten de EU. Daarnaast moet geld beschikbaar komen om ontregeling van de sector door bijvoorbeeld een tekort aan moederdieren en grootouderdieren te voorkomen.

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken