Oleander en olijf: zuiderlingen voor een zomers terras


Een steeds groter deel van het aanbod terrasplanten wordt ingenomen door planten die van nature afkomstig zijn uit het Middellandse zeegebied, de zogenaamde mediterrane planten. Ondanks het veranderende klimaat en de steeds zachter wordende winters, vragen deze planten soms wat extra aandacht om ze optimaal te laten groeien en bloeien. Hieronder zetten we 2 populaire, zuiderse balkonplanten figuurlijk in het zonnetje. Wie ze graag goed ziet groeien en mooi ziet bloeien in de et tuin, zet ze daar hbest letterlijk in het zonnetje.
Oleanders
Het geslacht Nerium bevat slechts 1 soort: de oleander die van nature voorkomt in het Middellandse-zeegebied en klein Azië, waar hij groeit langs waterlopen, vaak op stenige bodems en in vochtige valleien. In zijn herkomstgebied wordt hij massaal gekweekt om te worden aangeplant in parken, tuinen en op wegbermen. Oleanders zijn groenblijvende struiken die in natuurlijke omstandigheden tot 4 m hoog kunnen worden. Ze hebben smalle, grijsgroene, lederachtige blaadjes die meestal in groepjes van 3 ingeplant staan op de stengels. De bloemtrossen verschijnen op het einde van de stengels en zijn meestal roze of paars. Hoewel, momenteel zijn er meer dan 400 cultivars op de markt met bloemkleuren die gaan van alle tinten roze over rood, lila, zalm, abrikoos en oranje tot helder wit. Er bestaan ook cultivars met bontgekleurde bladeren, geurende en gevulde bloemen.
Verzorging: De plant is helaas niet vorstbestendig (oudere planten verdragen enkele graden vorst) en wordt bij ons gebruikt als patio- of balkonplant in pot. Vanaf mei kan de plant naar buiten. Controleer na de winter op aanwezigheid van dop- of wolluizen en voer indien nodig een gepaste bestrijding uit (neem bij twijfel een aangetast takje mee naar het tuincentrum, waar men u kan adviseren). Oleanders moeten niet gesnoeid worden om te bloeien, enkel wanneer ze te groot worden moet men snoeien. Snoei (zelfs sterke snoei) w ordt goed verdragen, maar gaat ten koste van de bloei. Oleanders hebben uiste temperatuur nodig om te bloeien, geef ze het warmste plekje van de tuin of terras. Oleanders die te fris staan, zullen nauwelijks bloeien.
Olijven
Olea europaea: Olijfbomen
Verzorging: Aangezien jonge bomen slechts matige vorst verdragen (tot -5°C) worden ze meestal verhandeld als kuipplant, zodat ze tijdens de winterperiode naar een beschutte plek kunnen worden gebracht. Oude olijfbomen verdragen vorst tot -18°C en kunnen buiten staan op een beschutte plek of afgedekt met jute. Zo kan de boom blijven ademen en overwinteren. Vergeet bij langere vorstperiodes ook niet om de pot in te pakken, zodat de wortelkluit niet helemaal bevriest. Anders kan de boom geen vocht meer opnemen en bestaat de kans op verdroging. In de natuur geeft de olijfboom de voorkeur aan arme, goed drainerende bodems. Zorg dus dat het overtollige regen- of gietwater makkelijk uit de pot kan weglopen. Vooral in het vroege voorjaar, bij het hernemen van de groei en in het najaar wanneer de boom nieuwe reserves aanlegt voor de bloemvorming in het voorjaar, heeft de olijfboom veel behoefte aan water. In de zomer, zeker tijdens lange droge en warme periodes, volstaat het om regelmatig water te geven. De boom verlangt geen extra voeding, in schrale, voedselarme bodems voelt de boom zich best. Wie niet alleen wil genieten van de grillige vorm of het mooie grijsgroene blad, maar ook graag vruchten plukt van de olijfboom, moet zorgen voor een zo zonnig mogelijke groeiplaats, beschut tegen gure winden. Hou er ook rekening mee dat de vruchten groeien aan hout dat het vorige seizoen is gevormd. Snoeien is niet echt nodig, maar wie graag olijven heeft, zal dus regelmatig de oudere takken moeten wegsnoeien om zo de groei van jong (vruchthout) te stimuleren. De olijven kunnen onrijp (groen) geplukt worden of als ze mooi uitgerijpt zijn (zwart), ze zijn dan zachter en smaken wat sterker.
Kort gezegd
GB