Startpagina Tuin

Wat te doen als tuinmeubelen groen worden?

Met het mooie weer in zicht wordt het stilaan tijd om ook de tuinmeubelen van onder het stof te halen. Voor wie het geluk heeft dat hij zijn tuinmeubelen op een correcte manier binnen kan stockeren, zal een flinke afstofbeurt volstaan. Meubelen in teak die buiten overwinteren, zijn vaak bedekt met pleksgewijze groene aanslag. Hier zal een meer grondige reinigingsbeurt nodig zijn vooraleer we kunnen genieten van de eerste prille zonnestralen

Leestijd : 5 min

Tuinmeubelen zijn er in vele materialen. De grote klassiekers blijven nog steeds de tuinmeubelen in teak, steeds vaker in combinatie met andere materialen, zoals aluminium of wicker. Teak is een natuurlijk materiaal dat wat meer zorgen nodig heeft om in conditie te blijven dan wicker en textileen.

Tuinmeubelen in teak

Goede tuinmeubelen in teak vragen weinig onderhoud. Goed reinigen volstaat. Teakhout is sterk, duurzaam en kan zonder behandeling buiten worden gebruikt. Daarbij verweert het tot een karakteristiek, sober grijs. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop voldoende te informeren naar de houtsoort en naar de herkomst. Teak is het hout van de Tectona grandis , die van nature voorkomt in de bossen van India, Myanmar, Thailand en Laos. Momenteel zijn er overal in de tropen uitgestrekte plantages aangelegd, onder andere in Brazilië. Op de traditionele kwekerijen in India werd teak gekweekt in een 80-jarige cyclus. Door selectie en moderne teeltwijze werd dit in nieuwe aanplanten teruggebracht tot 30 jaar.

De totale oppervlakte teakbomen wordt wereldwijd geschat op 28 miljoen ha, waarvan een groot deel op ecologisch verantwoorde manier beheerd wordt. Vaak worden ook tuinmeubelen van gerecycleerde teak aangeboden. Dit is natuurlijk gegroeide, kwalitatieve teak die gerecycleerd wordt uit oude, voornamelijk Oost-Javaanse huizen en die hergebruikt wordt voor het vervaardigen van tuinmeubelen. Deze teak is vaak honderden jaren oud.

Eerste gebruik

Teak heeft van nature een zeer hoog oliegehalte, waardoor het zeer duurzaam is en buiten gebruikt kan worden zonder extra bescherming. Onbehandeld teakhout zal onder invloed van de zon en regenwater een mooi zilvergrijs patina krijgen. Dit heeft echter geen enkele invloed op de levensduur van het hout. Wie toch de originele kleur wil behouden, zal zijn meubelen in teak onmiddellijk na aankoop moeten behandelen met een beschermer (teakprotector – teaksealer). Deze producten zorgen voor een kleurloze beschermlaag, die geen film vormt, waardoor het vuil door de regen wordt weggespoeld en groene aanslag minder kans krijgt.

Reinigen na de winter

De groene aanslag en alle andere verontreinigingen kunnen na de winter het best weggespoeld worden met lauw water en zachte (bruine – groene) zeep. Goed schuren met een borstel met zachte haren en naspoelen met de tuinslang volstaan om de teak weer proper te krijgen. De vette zeep zorgt meteen ook voor een natuurlijke bescherming van het hout. Als de meubelen heel groen zijn, kan zout aan het water toegevoegd worden om de aanslag gemakkelijker te verwijderen. Hou er wel rekening mee dat het hout hierdoor vlugger zal vergrijzen.

Bleekwater, harde schuurborstels en hogedrukreinigers zijn uit den boze. Hierdoor komen de vezeltjes van de teak immers rechtop te staan, wordt het hout ruw en komt de nerf open te staan, waardoor vuil en groene aanslag diep in het hout kunnen doordringen. In de handel bestaan ook kant-en-klare teakreinigers die hetzelfde resultaat garanderen (gebruiken volgens de aanwijzingen op de verpakking).

In de zomermaanden de teakmeubelen indien nodig wassen met hetzelfde sopje, volstaat om ze proper de zomer door te krijgen. Wie graag de originele kleur behoudt, zal af en toe teakprotector (volgens de gebruiksaanwijzing) moeten aanbrengen. Na een reinigingsbeurt kunnen vergrijsde meubelen terug op kleur gebracht worden door ze in te wrijven met teak olie (onderhoudsproducten alleen gebruiken op droge teak).

Teak in de winter

Teak kan dankzij zijn uitzonderlijk duurzaam karakter (het wordt ook gebruikt voor scheepsbouw en zwembadtrappen), perfect buiten overwinteren zonder kwaliteitsverlies. Om te vermijden dat ze door het natte en donkere winterweer groen worden, worden ze vaak binnen bewaard. De perfecte plaats om teakmeubelen te bewaren is een garage of carport waar de meubelen droog en koel staan. Dek de meubelen nooit af met plastic, omdat het hout hierdoor kan gaan beschimmelen.

Tips voor teak

-Controleer na de winter of alles nog stevig in elkaar zit. Door de weersinvloeden gaat het hout krimpen en uitzetten. Metaalbeslag of schroeven kunnen hierdoor eventueel loskomen.

-Meubelen in teak die na jaren zonder onderhoud volledig vervuild zijn, kunnen door te schuren met fijn schuurpapier (korrel 120) en een goede schrobbeurt terug in conditie gebracht worden.

-Plaats geen gesloten voorwerpen op meubelen in teak. Het hout kan niet opdrogen en er kunnen op die plaats zwarte schimmelvlekken ontstaan.

Meubelen in aluminium

Aluminium is een sterk, duurzaam en licht materiaal dat verkrijgbaar is in elke gewenste kleur. Naast deze praktische eigenschappen heeft aluminium ook een moderne uitstraling en laat het zich mooi combineren met andere materialen zoals wicker en (teak)hout. Het is dan ook logisch dat aluminium steeds vaker gebruikt wordt voor het ontwerpen van strak ogende tuinmeubelen. Bovendien is aluminium zeer onderhoudsvriendelijk en kan het eenvoudig gereinigd worden met een sopje van lauw water en een neutraal afwasmiddel (geen zuren zoals azijn of alkalische zepen). Naspoelen met helder water, afdrogen met een droge doek en de meubels zien er weer als nieuw uit.

Meubelen in wicker

Wicker is een modern materiaal gemaakt van kunststofvezel en voorzien van een UV-coating om verkleuring door zonlicht tegen te gaan. Meubelen in wicker kunnen daardoor het hele jaar buiten blijven staan, zodat men op ieder moment kan genieten van een onverwachte zonnestraal. Een wasbeurt met een mild schoonmaakmiddel in het voorjaar en najaar volstaan om de meubelen in topconditie te houden.

Meubelen in textileen

Meubelen in textileen zorgen voor een zalig zitcomfort. Gespannen op een aluminiumframe en afgewerkt met houttoetsen, zorgen ze voor jarenlang zorgeloos tuinplezier. Textileen is gemaakt van geweven polyestervezels, die samen een sterk doek vormen. Door de manier van weven en een speciale coating ontstaat een sterk materiaal dat uitermate weersbestendig is. Textileen vraagt weinig onderhoud. Wassen met lauw water en 1 keer jaar behandelen met een reinigende spray, specifiek ontwikkeld voor het onderhouden/reinigen van textileen, houdt deze tuinmeubelen jarenlang in goede conditie.

Geert Brantegem

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken