Startpagina Droogte

Hilde Crevits vindt ‘captatieverbod voor heel Vlaanderen’ geen goed idee

Dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) voorstelt om tegen de droogte een captatieverbod voor heel Vlaanderen uit te kunnen vaardigen, vindt landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) geen goed idee. “Elk gebied heeft specifieke noden en oplossingen nodig.”

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt dat zij als minister de bevoegdheid moet krijgen om in de strijd tegen de droogte een captactieverbod voor heel Vlaanderen uit te vaardigen. Nu ligt die bevoegdheid bij de provinciegouverneurs.

Het is één van de maatregelen die de N-VA-minister woensdag aankondigde in het Vlaams Parlement. De minister wil verder onder meer een taskforce Droogte oprichten, opnieuw laten nagaan hoeveel drinkwater er dagelijks weglekt en ze wil ook onderzoeken of ze gemeenten kan verplichten een hemelwaterplan op te stellen.

Gebied per gebied bekijken

Een captatieverbod voor heel Vlaanderen in één beweging kunnen instellen, vindt landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) geen goed idee. Dat zei ze op een onderhoud met het ABS tijdens een rondleiding op een landbouwbedrijf in Ieper. “Nee, ik ben daar geen voorstander van. Dat moeten we in de schoot van de Vlaamse regering verder bekijken. De behoeften zijn zo verschillend, van streek tot streek. Een algemeen verbod gaat aan specifieke situaties voorbij. We moeten dat geval per geval bekijken.”

Voor die waterbeheersing en andere intiatieven tegen de droogte vindt Hilde Crevits dat onder ondere provincies daarvoor het meest geschikte beleidsniveau zijn. Zo steunt de provincie West-Vlaanderen al landbouwers bij de aanleg van spaarbekkens. Die ingeslagen weg wil Hilde Crevits verder wandelen en handelen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken