Startpagina Covid 19

Landbouworganisaties zijn in crisissituatie voorstander van productiebeperkingen mét garanties

Zijn productiebeperkingen een geschikt middel om in crisissituaties het aanbod bij te sturen en de marktprijs naar omhoog te krijgen? Ja, zeggen landbouworganisaties Boerenbond en ABS. Maar dan wel op vrijwillige basis én met compensaties.

Leestijd : 3 min

De coronacrisis heeft iedereen er nog eens met de neus op geduwd, maar we wisten het al veel langer: planten en dieren hebben geen aan- en/of uitknop. Door de coronacrisis knikte de consumptie naar omlaag maar de productie ging verder, wat tot overschotten leidde. En als het aanbod gelijk blijft en de vraag daalt, komt er op de markt een onevenwicht en zakken de prijzen. Kunnen productiebeperkingen dan geen oplossing bieden? Ja, maar.

Private opslag

Ook private opslag kan even de te zware druk van de prijzenketel halen. Europa stemde toe met de crisismaatregel voor private opslag voor bepaalde producten (melkpoeder, boter, kaas, rundsvlees, schapen- en geitenvlees). Ook werd toegestaand dat bepaalde teelten (zoals sla en paksoi) niet geteeld moesten worden.

“Voor de particuliere opslag van boter zijn 6 aanvragen ingediend voor in totaal 1.190 ton”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “Voor de particuliere opslag van kaas zijn 4 aanvragen ingediend voor in totaal 873 ton. Hiermee is het contingent dat toegekend werd aan Vlaanderen bijna volledig opgebruikt. Het gaat dus snel”, liet Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) al weten.

Nooit productiebeperkingen verplicht gaan opleggen

“We waren vragende partij voor private opslag”, aldus Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, in een hoorzitting in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. “Private opslag werkt bufferend. We weten dat die opslag achteraf wel weer op de markt komt, maar die private opslag is een deel van de oplossing. Die tijdelijke maatregel vermijdt nog grotere productieverliezen. We zijn in een crisistijd voorstander van productiebeperking mét compensaties. Anders blijft het een lege doos.”

Volgens Sonja De Becker zijn de producenten- en brancheorganisaties het meest geschikte platform om discussies over productiebeperkingen te voeren. “We zijn echter nooit te vinden voor verplichte productieverminderingen. Die zouden een groot nadeel kunnen zijn op individueel bedrijfsniveau”, aldus Sonja De Becker.

Relance zal groen zijn, maar alleen groen zal die dus niet zijn

Die mening over vrijwillige productiebeperkingen deelt Hendrik Vandamme, voorzitter Algemeen Boerensyndicaat. “Zo’n vrijwillige productiebeperking kan best in een crisistijd. Het is beter te voorkomen dan te moeten genezen. Ik produceer liever iets minder tegen een iets hogere prijs. Maar het ABS verkiest ook een betere prijs aan de boer dan een subsidie voor opslag.” Hendrik Vandamme verwijst in één beweging naar de productiebeperking die de Vlaamse visserijsector zich de voorbije weken heeft opgelegd. “Ik ben blij dat Vlaanderen voor onze visserij voor deze oplossing heeft gekozen.”

En dan nog dit over de ‘relance’. “De relance zal groen zijn, maar er moet meer zijn”, zegt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker. “Onze land- en tuinbouwbedrijven moeten weerbaarder en robuuster worden, ook op economisch vlak. Economie en ecologie: het is geen of-of maar een en-en-verhaal. De relance zal groen zijn. Maar alleen groen zal die dus niet kunnen zijn. Het is een totaalverhaal”, zegt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.

Gewaarborgd inkomen is de basis van alles...

Ook daar zitten Boerenbond en ABS op dezelfde zijn. “Er komen veel bezorgdheden en uitdagingen naar boven. Het zijn geen bedreigingen, wel uitdagingen. De boer wil door zijn vele werk en grote inzet een inkomen voor zichzelf, en ook voor zijn gezin. Als dat wordt gewaarborgd, dan is men vlugger bereid en in staat om in te spelen op nieuwe uitdagingen, zoals omgeving, milieu, vergroening...”, aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken