Startpagina Varkens

‘Belgische varkensprijs duikt onder kostprijs’

De Belgische varkensprijs zal door de Afrikaanse varkenspest in Duitsland waarschijnlijk onder de kostprijs duiken. Dat denkt varkenshouderij-specialist Wouter Wytynck van Boerenbond. “Duitsland zal mogelijk tot 90% van het varkensvleesvolume dat het normaal naar buiten de EU exporteert, nu binnen de EU afzetten”, vreest hij. Tegelijk heeft Wytinck hoop dat Duitsland de Chinezen zo ver krijgt regionalisering af te spreken.

Leestijd : 3 min

Duitsland kampt met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de deelstaat Brandenburg, dat hoofdstad Berlijn omringt. Het virus sloeg waarschijnlijk over vanuit Polen. Tot nu toe is het virus in 6 dieren vastgesteld. China, Japan, Zuid-Korea, Mexico en anderen sloten al de grens voor Duits varkensvlees. China is met afstand de belangrijkste derde markt voor varkensvlees uit de EU, en Duitsland haar belangrijkste leverancier. “Denemarken en Nederland zullen minder varkens naar Duitsland sturen, en zelf slachten”, denkt Wytynck. Voor hen zal de export naar Azië als een overdrukventiel kunnen dienen.” Voor België gaat die vlieger niet op, want het land heeft zelf nog niet de varkenspestvrije status.

In Duitsland kelderde de prijs al met 20 cent per kg geslacht gewicht. Een overtrokken reactie in de markt, denkt Wytynck. “Maar duidelijk is wel dat een groot volume Duits varkensvlees dat binnen de EU blijft druk zal zetten op de prijzen. Nederland en Denemarken gaan meer zelf slachten en hebben daar wel de capaciteit voor. Het prijsverhaal ligt wel anders, ook daar zal de prijs onder druk komen te staan.”

Bij ons komt een prijsdip harder aan dan elders, denkt Wytynck. “Want omdat wij al niet naar China mochten exporteren, was het verschil tussen de Belgische varkensprijs en die van Nederland en Duitsland op zeker ogenblik zo’n 9 cent per kg geslacht gewicht. Daarom hebben Belgische varkenshouders minder dikke buffers opgebouwd.” Sowieso werd na een behoorlijk eerste kwartaal het tweede kwartaal - door corona - rond kostprijs gewerkt. Nu gaat men daar mogelijk onder duiken.

Wytinck vindt het te vroeg om te pleiten voor bedrijfsondersteunende maatregelen. De gevolgen van de uitbraak worden de komende weken maar pas goed zichtbaar. De oproep van de Duitse boerenbond om private opslag in te stellen, roept bij hem gemengde gevoelens op. “Het kan nu de druk op de markt doen afnemen, maar als de markt dan weer wat gaat vlotten komen die tonnen er weer bij. Dus het systeem vermindert de crisis nu maar maakt ook een snel herstel moeilijker.”

‘Onderhandel met de Chinezen’

De echte oplossing ligt in een grote deal met China, denkt Wytynck. “België heeft bij de vondst van Afrikaanse varkenspest 2 jaar geleden vergeefs regionalisering bepleit. Duitsland is een groter land met meer invloed. Bovendien is het Duitse volume varkensvlees voor de Chinezen niet zo gemakkelijk op te vangen. Ik hoop dat bondskanselier Angela Merkel met China tot een overeenkomst kan komen.”

Dreigt nu Duitsland ‘besmet’ is een domino-effect in heel Europa? Wytynck denkt dat dit niet het geval hoeft te zijn. In België en Tsjechië is de uitbraak onder controle gebracht. Dat kan dus wel. Een verschil tussen België en Duitsland is wel dat in het geval van de Ardennen er geen druk van de Afrikaanse varkenspest was vanuit Frankrijk of Luxemburg.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken