Startpagina Mechanisatie

Fendt zet ambities verder om wereldmerk te zijn

Vandaag hield Fendt zijn jaarlijkse internationale persconferentie. Inhoud van de agenda was uiteraard een overzicht van het voorbije jaar, toekomstambities kenbaar maken, stil staan bij nieuwe producten én dit jaar ook bij enkele personeelswissels aan de top van Fendt en moederbedrijf Agco.

Leestijd : 4 min

Aan het hoofd van Agco, de groep waartoe Fendt behoort, staat de laatste 16 jaar CEO Martin Richenhagen. Eind dit jaar gaat hij met pensioen en wordt opgevolgd door Eric Hansotia. Deze maakte duidelijk dat aan de merkenstrategie die Agco al jaren voert, geen veranderingen aan de orde zijn. De filosofie die ze hebben uitgerold laat toe om de verschillende marktsegmenten wereldwijd op een gepaste manier te bedienen. Fendt droeg altijd de naam om een hoogtechnologisch tractormerk te zijn. Ondertussen is hier geëvolueerd richting full-liner door de opname van hooibouw en oogstmachines in de Fendt portefeuille.

De ambities voor Fendt binnen Agco worden wel aangescherpt. Er is hier duidelijk de wil om Fendt uit te bouwen tot ‘wereldmerk’. Er wordt hiervoor op 4 punten ingezet, namelijk de Fendt tractoren, de Ideal maaidorsers, de Fendt sproeiers en de Momentum precisiezaaimachines. “Met dit aanbod wordt koers gezet richting de wereldwijde landbouwmachinemarkt”, klonk het.

Covid-19

In maart sloeg de coronacrisis ook toe voor de Agco groep. De Fendt tractorenfabriek werd zelfs voor een vijftal weken gesloten. De reden luidt: “leveringsproblemen bij toeleveranciers”. Dit maakt dat Fendt zijn ambitie om in 2020, 20.000 tractoren te produceren niet haalt. Doch denkt de fabrikant niet ver van deze ambitie af te kloppen op een 18.700 geproduceerde eenheden dit jaar. Door de inrichting van extra ploegenstelsels, langere arbeidsdagen en weekendwerk, is de gemiste productie al deels ingelopen. Doch geeft Christoph Groeblinghoff, CEO Fendt, aan dat de marktvraag naar tractoren in Duitsland niet zo drastisch gedaald is door de coronapandemie. “De landbouwsector laat zich duidelijk niet bang maken door het virus en gedraagt zich als een heel stabiele afzetmarkt. Het maakt ook duidelijk dat het onderhouden van lange termijnrelaties met leveranciers en klanten loont.”

Christoph Groeblinghoff is de opvolger van Joseph Paffen die de voorbije 10 jaar aan het hoofd stond van Fendt en eind vorig jaar met pensioen ging. Groeblinghoff onderstreept dat ondanks de dalende tractormarkt het marktaandeel van Fendt blijft toenemen.

De nieuwe Fendt 200 Vario serie.
De nieuwe Fendt 200 Vario serie. - Foto: TD

2021

Voor komend jaar verwacht Christoph Groeblinghoff een vlakke markt met weinig veranderingen. Fendt zal verder wereldwijd uitgebouwd worden, met ook een focus op de digitale oplossingen die het bedrijf biedt.

Aan beurzen zal alvast tot oktober 2021 niet deelgenomen worden. Martin Richenhagen zegt duidelijk niet naar de Sima in Frankrijk te gaan, maar wel ambitie te hebben om aan Agritechnica in Duitsland deel te nemen. “Maar wanneer beurzen terug gaan starten, dat bepaalt Fendt niet. Wij anticiperen op de evolutie van de pandemie.” Beurzen gaan het volgens Richenhagen heel moeilijk krijgen inzake hun bestaansrecht. “Ze hebben altijd heel veel geld gekost. Nu werken we met virtuele productpresentaties en ontmoetingen, aangevuld met individuele klantbezoeken of kleinschalige demo’s. Dit werkt ook, is veel directer en kost minder.”

Productnieuws

Fendt had tijdens zijn persconferentie ook nog wat productnieuws aan te kondigen. Hiervoor verwijzen we graag naar onze editie nr 3263 van 17 september jongstleden. Maar er is meer, zo komt er nog de nieuwe 200 Vario tractorserie en is er de komst van de Momentum precisiezaaimachines.

Deze heeft Fendt in het gamma doordat Agco in 2017 de firma Precision Planting kocht. De getrokken Momentum zaaimachines zijn er met 16 of 24 rijen met een rijafstand van 75 cm en een respectievelijke werkbreedte van 12 of 18m. Ook een zaadtank van 4.600 liter is voorzien en een optionele kunstmesttank van 3.800 liter.

De Momentum zaaimachines zijn vorig jaar in Zuid-Amerika geïntroduceerd. Dit jaar was er een introductie in de Verenigde Staten en Canada, Oost-Europa is volgend jaar aan de beurt. Dat deze machines snel in onze contreien opduiken is minder waarschijnlijk. Momenteel worstelt de fabrikant nog met de transportbreedte van 3,40 meter over de weg.

De nieuwe 200 Vario serie is er ook in V-, F- of P-uitvoering.
De nieuwe 200 Vario serie is er ook in V-, F- of P-uitvoering. - Foto: TD

Nieuwe 200 Vario

Ruim 10 jaar na de introductie van de 200 Vario is het model aan een vernieuwing toe. Het design van de grotere tractoren vinden we nu terug bij de kleinste uit de serie. Deze heeft een nieuwe cabine dat het nieuwe FendtONE bedieningsconcept integreert.

De 200 Vario serie heeft 5 modellen binnen het vermogensbereik van 79 tot 124 pk. Het topmodel, de Fendt 211 Vario heeft het DynamicPerformance Power boost concept aan boord en kan zo maximaal 124 pk leveren. 10 pk extra vermogen wordt beschikbaar als deze vermogensvraag geuit wordt door bijvoorbeeld de aftakas, hydraulica of koelventilator.

Het vermogen komt uit een driecilinder 3,3 liter Agco Power motor. Deze voldoet aan de Stage V emissienorm dankzij gebruik van een dieseloxydatiecatalysator (DOC), een dieselpartikelfilter (DPF) en het selectieve catalytische reductiesysteem (SCR).

De 200 Vario serie is er ook in V-,F- of P-uitvoering. Dit zijn de zogenaamde smalspoor, wijnbouw of boomkwekerijmodellen. Afhankelijk van de uitvoering is de breedte van de tractor 1,07m tot 1,68m. De 200 Vario VFP modellen hebben een nieuwe 4-stijlencabine die meer ruimte biedt dan de voorgaande modellen, vooral meer hoofdruimte. Standaard is luchtfiltersysteem categorie 2 toegepast, in optie is categorie 4 mogelijk. Deze laatste biedt nog meer bescherming bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken