Startpagina Edito

Edito: Langs velden en wegen kom je zwerfvuil én mondmaskers tegen

De Openbare afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maakte recent de cijfers bekend van de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen. Het is onthutsend om te lezen dat die hoeveelheid met 14% toenam tussen 2017 en 2019. De cijfers van 2020 zullen vermoedelijk nog slechter zijn.

Leestijd : 2 min

Het is verbazend dat we enerzijds kampioenen zijn in het sorteren van afval en anderzijds onze rotzooi meer en meer laten rondslingeren waar het niet hoort. Nochtans lopen er al jaren initiatieven van onder meer Mooimakers, een initiatief van OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die er ons voortdurend op wijzen dat het anders kan en moet. Die campagne bereikte in eerste instantie trouwens ook mooie resultaten. Van 20.400 ton zwerfvuil in 2015 zakten we gestadig naar 19.900 ton in 2017. In 2 jaar tijd werd dit echter teniet gedaan. We zitten we met 22.641 ton in 2019 serieus boven het referentiepunt van 2015. Bovendien stegen tussen 2015 en 2019 ook de cijfers van het sluikstorten. Daar spreken we al over bijna 30.000 ton. Vermits sluikstorters bewust de inzameling van huisvuil of bedrijfsafval ontwijken, is dit zelfs nog schrijnender.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kondigt maatregelen aan en roept op tot sancties. Ze zou best haar oor eens te luisteren leggen bij de landbouworganisaties. Die roepen immers al jaren in de woestijn voor een snelle invoering van statiegeld op PET-flessen en blikjes. Jaarlijks komen immers duizenden runderen om het leven als gevolg van letsels door blik of zwerfvuil dat na het maaien in het veevoer terecht komt. De scherpe resten doorboren de maag met een acute buikvliesontsteking tot gevolg. De melk- en vleesproductie daalt en het dier kan er door sterven. Nog maar enkele weken geleden lanceerde de Statiegeldalliantie een nieuwe campagne ‘Statiegeld. Yes We Can!’, want het probleem blijft aanhouden… en dat tonen die nieuwe OVAM-cijfers ook duidelijk aan.

Voor 2020 moeten we geen beterschap verwachten. De sluiting van de containerparken tijdens de eerste lockdownperiode deed ongetwijfeld ook in uw regio de hoeveelheid zwerfvuil toenemen. Een nevenfenomeen van de herontdekking van het Vlaamse platteland door de wandelaars en fietsers bleken de vele blikjes en drankflesjes die achterbleven langs veld en wegen. Bijkomend slingeren daar nu ook de typische wegwerpmondmaskers rond. Zo’n mondmasker dat op de grond belandt, is evenzeer belastend voor het milieu. Het is namelijk van plastic en dat wordt nooit volledig afgebroken in de natuur. Ongetwijfeld zijn er ook in voer beland. Welk effect die zullen hebben op de spijsvertering van de runderen is nog afwachten, maar gunstig kan het niet zijn…

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken