Startpagina Paarden

Vierjarige en oudere hengsten

In een vorig nummer werden de 5 jonge hengsten besproken. Nu is het de beurt aan de hengsten van 4 jaar en ouder. Van jurylid Kurt Broché ontvingen we onderstaand verslag.

Leestijd : 3 min

B ij de 4-jarige hengsten won Amazing-Star van Beauvoorde (1A - Stal Beauvoorde, Torhout), een harmonisch gebouwde hengst met veel ras, die goed ontwikkeld is, met meer bespiering in de achterhand. Hij presenteerde zich mooi met sterke bewegingen. Tweede was liz. Sternenwunder (1A - Caroline Deruytter, Kalmthout), moderne vertegenwoordiger van het ras met een fijn front, iets sterk op de voorhand gebouwd, goed geplaatste fijne benen die wel iets meer luxe mochten hebben.

Bij de 5- en 6-jarige hengsten won liz. Monet (1A - Caroline Deruytter, Kalmthout), 151 cm uit de M-lijn. Hij stond minder scherp dan andere jaren, maar toonde zijn kwaliteiten in model binnen deze bloedlijn. Hij mocht in draf meer stuwing tonen. Tweede werd Alcanar van Frankenastate (1A - Niki Fieu, Veurne), een hengst die er jaar na jaar wat beter voorkomt. Het is een modern ogend paard met lange fijne ledematen, met stuwing in de achterhand en veel voorbeengebruik.

Bij de 7- tot 9-jarige hengsten won liz. Spielberg (1A - Lorenzo Lataire, Zomergem). Hij stond iets ruim in conditie, wat ietsje nadelig was op zijn belijning. Het is een S-lijn hengst met kwaliteiten, fijn fundament en goede beweging. De laatste hengst van de dag was Armano oet de Broekstreek (1B - Dimitri Goethals, Lanquesaint). Hij vertoont minder harmonie in bouw. Hij is echter wel fijn in fundament en goed in voorbenen, maar toonde te matige bewegingen.

Hengstenbestand

Dit jaar werden 5 nieuwe hengsten aangenomen en nog 6 andere kregen opnieuw goedkeuring voor één jaar. Samen met de 10 hengsten die de voorbije jaren voor het leven zijn goedgekeurd en opgegeven voor dekdienst komt het hengstenbestand op 21 hengsten. Dat is een serieuze daling tegenover 7 jaar geleden, toen er nog dubbel zoveel hengsten in dekdienst waren. Het voorbije jaar werden 3 hengsten naar het buitenland verkocht, 2 gesneden en 5 mogen genieten van hun pensioen. Ondanks het minder aantal hengsten, zorgen de hengstenhouders voor het vierde jaar op rij voor de noodzakelijke bloedspreiding. De 7 bloedlijnen blijven beschikbaar. De A-lijn blijft de sterkste vertegenwoordiger met 8 hengsten, gevolgd door de ST-lijn (4) en W-lijn (3). Verder zijn er binnen de M- en S-lijn telkens 2 hengsten, de B- en N-lijn hebben elk één hengst. Het is nu aan de fokkers om hun keuze te maken, die gericht moet zijn op het verbeteren en verstevigen van de raskenmerken van een modern gebouwde Haflinger, zowel exterieurmatig als in de sport.

Voor het leven gekeurd

Alcantara liz. (Amadeus liz.), Stal Beauvoorde, Torhout; Amast van ’t Jansveld (Atomist liz.), Robert Mauws, Ruiselede; Amore van de Waaienburghoeve (Arachon liz.), Caroline Deruytter, Kalmthout; Anselazio liz. (Afghan II), André en Liam Verkammen, Deurne-Diest; Berdorf liz. (Buchberg liz.), Van Landschoot Luc, Veurne; Marathon (Mithras), Pontrave’s Veulenhof, Waasmunster; Neidhart liz. (Nordtirol liz.), Stal Groot Prooyen, Middelburg (NL); Santiburi liz. (Skoprion liz.), Cynthia Geenen, Kozen; Steinbach (Steinwind liz.), Danielle Lamers, Hamont-Achel; Waterloo liz. (Winterstein), Stal Groot Prooyen, Middelburg (NL).

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken