Startpagina Varkens

KU Leuven ontwerpt tool die bijtgedrag van varkens kan voorspellen

Onderzoekers van KU Leuven werken aan een tool die staartbijten automatisch detecteert via camera’s in de vleesvarkensstal. Staartbijten vormt een belangrijke welzijns-, economische en ethische uitdaging voor de moderne varkenshouderij en heeft een hoge prioriteit binnen de Europese Unie.

Het Europees project TailBiteAdvice, co-gefinancieerd door de FWO en de ICT-Agri-Food ERA-NET project, is een samenwerking tussen België (KU Leuven), Ierland (Teagasc) en Denemarken (Aarhus Universiteit).

Tomas Norton, professor aan de KU Leuven: “Staartbijten is multifactorieel en houdt vaak verband met het effect van verveling en meerdere stressfactoren (bijvoorbeeld beschikbaarheid van voer, thermische omgeving en gezondheidsstatus) op het gedrag van varkens. Door de vele mogelijke oorzaken is...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Het belang van monitoring en sequenering bij PRRS

Varkens Het PRRS-programma biedt varkenshouders en dierenartsen krachtige tools om de aanwezigheid van het PRRS-virus (PRRSV) vroegtijdig op te sporen en om verspreiding effectief tegen te gaan. Daarmee kunnen ze gericht inspelen op de situatie binnen het bedrijf. In dit artikel verkennen we hoe de verschillende PRRS-Monitors en sequenering bijdragen aan een betere beheersing van PRRS en hoe de tools kunnen worden ingezet voor een doordacht gezondheidsbeleid.
Meer artikelen bekijken