Startpagina Wetgeving

Helft Nederlandse werkgevers in de landbouwsector moet noodhulp nog aanvragen

Met minder dan een maand tot de deadline moet meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers in landbouw, groenvoorziening en visserij de definitieve berekening voor de tweede periode NOW nog aanvragen. Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring.

Leestijd : 2 min

Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

NOW staat voor Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus en overheidsmaatregelen daar tegen kampen met een substantieel omzetverlies.

In de tweede periode NOW, die liep van juni tot en met september 2020, werd in Nederland aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toegekend. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de tweede NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

Werkgevers moeten uiterlijk 31 maart 2022 de aanvraag indienen voor die definitieve berekening of het uitstel voor de derden- of accountantsverklaring. UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) gaat ze daar deze maand nadrukkelijk op wijzen door extra communicatiemiddelen in te zetten.

Dringend actie nodig

Van de 1.160 NOW-ontvangers in de landbouw, groenvoorziening en visserij hebben er inmiddels 578 (49,8%) hun aanvraag voor de definitieve berekening ingediend, 582 werkgevers (50,2%) moeten dat dus nog doen. Wanneer een werkgever die aanvraag niet indient kan UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op 0 euro. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.

‘Uit onderzoek blijkt gelukkig dat bijna alle werkgevers inmiddels weten dat ze die aanvraag moeten doen en dat ze daar vaak ook al mee bezig zijn’, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. “Toch moet ruim een kwart van de werkgevers die de definitieve berekening nog niet hebben aangevraagd, nog met de klus beginnen. We raden hen aan daar nu echt mee aan de slag te gaan, want het kost vaak toch wel wat tijd om alle informatie te verzamelen en aan te leveren.”

Uitstel mogelijk

Werkgevers die meer dan 20.000 euro aan voorschot hebben ontvangen, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder) of een accountantsverklaring. Net als bij de definitieve berekening voor de eerste periode NOW is het mogelijk om daar extra uitstel voor te krijgen. “Het zal ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants en dat kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 31 maart die derden- of accountantsverklaring afgerond te hebben”, aldus Maarten Camps. “Maar het is belangrijk dat je dat dan wel uiterlijk 31 maart aangeeft. We hebben daarvoor een speciaal formulier op onze website staan.”

Alle informatie over het aanvragen van de definitieve berekening voor de tweede periode NOW is te vinden op de website van UWV.

Eline Breugem, LVB

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken