Startpagina Melkvee

MCC geeft diploma aan 71 ‘kwaliteitsmelkers’

Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) maakte op haar algemene vergadering de namen bekend van de melkveehouders die het afgelopen jaar melk van uitstekende kwaliteit geleverd hebben. De voorwaarden voor het behalen van dat diploma hebben betrekking op het kiemgetal (<10.000/ml), het coligetal (<10/ml) en het celgetal (<150.000/ml).

Leestijd : 2 min

Niet minder dan 71 Vlaamse producenten slaagden er in 2021 (84 in 2020) in om onafgebroken aan de strenge kwaliteitsnormen te voldoen. Zij bewijzen dat een professionele bedrijfsvoering het mogelijk maakt om melk met topkwaliteit te produceren. De kwaliteitsmelkers ontvangen binnenkort hun diploma. MCC-directeur Benedikt Sas wenst hun allen alvast proficiat.

Vlaamse melkveehouders mogen fier zijn

Het aantal actieve melkveehouders in Vlaanderen blijft dalen: in 2021 waren dat er nog 3.836. Niettemin blijft de Vlaamse melk van topkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van MCC waarbij ze de kwaliteit en de samenstelling bepalen van de geleverde melk.

De hoge bacteriologische kwaliteit van de Vlaamse melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 9.200 per ml en een gemiddeld coligetal van 12,6 per ml. Het gemiddeld celgetal van minder dan 200.000 per ml duidt ook op een relatief gunstige situatie wat de uiergezondheid betreft.

15-3342-MCC-WEB (2)

strengste kwaliteitsnormen

De nieuwe internationale referentie voor celgetal bevestigt bovendien de betrouwbaarheid van de analyses door MCC. Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk zorgt ervoor dat vandaag nog in amper 0.017% van de melkleveringen residuen worden aangetoond. Dat speelt een belangrijke rol bij de kwaliteitsperceptie van de consument.

Op maandbasis blijven meer dan 98% van de melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen. De Vlaamse melkveehouders mogen dus terecht fier zijn op hun dieren en op de kwaliteit van de melk die ze produceren. Wat MCC opviel bij de doormetingen van de nieuwe melkinstallaties, is dat twee derde van de installaties bij nieuwbouw melkrobots zijn.

MCC mag ook trots zijn

Ook het MCC zelf scoort zeer goed: uit een internationale vergelijking van de celgetalbepaling bleek dat de bepaling bij het MCC zeer betrouwbaar is. Het MCC blijft haar rol opnemen als dé betrouwbare partner van de melkveehouder en de zuivelindustrie. Naast melkkwaliteitsbepaling, haar permanente ‘core business’, wil MCC samen met de sector haar verant-woordelijkheid nemen op het vlak van uitdagingen die van groot belang zijn voor de toekomst van onze sector, zoals duurzaamheid en klimaat.

MCC - SN

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken