Startpagina Paarden

Paarden houden is een hele klus

In het kader van Flanders Horse Expo 2018, organiseerde PaardenPunt Vlaanderen, in partnership met Cavalor en het Departement Landbouw en Visserij, twee infosessies met als thema ‘Help ik wil een paard’.

Leestijd : 3 min

Het feit dat dit thema leeft bewezen de 200 ingeschrevenen voor dit seminarie, dat zo snel volgeboekt was dat een tweede sessie diende te worden gepland.

Als we weten dat Vlaanderen in de loop van de voorbije jaren begonnen is aan een paardige opmars, kunnen we dus alleen maar besluiten dat er nog steeds velen zijn die zich geroepen voelen. En dat deze mensen er veel voor over hebben om deze roeping om te zetten in de praktijk. Een paard hebben en houden is immers gewoonweg een beetje ‘boeren.’

Een paard hebben

Als liefhebber een paard hebben is een stuk toegankelijker geworden, want paarden bestaan er in tal van rassen, maten en soorten van nul tot miljoenen euro’s. Als u de gelukkige eigenaar bent van een huis in het groen met een lap grond eromheen, komt de paardendroom nog meer binnen handbereik.

Een paard in de weide achter het huis impliceert ook dat u op de hoogte bent van het reilen en zeilen van het leven van zo’n dier. Het is immers een levend wezen, dat (zeer) oud kan worden en behoeften heeft, die zorg en verantwoordelijkheidsgevoel vergen.

Maar al te dikwijls komt een pony/paard er op vraag van de kinderen. Na enkele jaren is het paardenvirus getemd en blijven de ouders – dikwijls tot op latere leeftijd – achter met de zorg voor de bejaarde viervoeter. Tal van plattelandswoningen staan dan ‘ineens’ te koop, omdat er geen paarden meer zijn om de infrastructuur te bevolken. En omdat de ouders het beu zijn stallen uit te mesten en voeders aan te zeulen, terwijl de uitgevlogen jongeren er niet meer naar omkijken. Voor velen van ons is dit scenario zeker herkenbaar.

Kinderen moeten beseffen dat je eerst voor een paard moet zorgen vanop de grond, alvorens plaats te nemen in het zadel. Het is daarom ook aangeraden de zinnen van het jonge volkje bij te schaven in een manege of pensionstal waar hen dit aangeleerd wordt.

Een paard houden

Een paard aan huis is een ervaring voor een groot deel van uw leven. Het dier wordt makkelijk 20 tot 30 jaar en dit is stukken doorslaggevender dan de kostprijs ervan. Als u zelf geen ruwvoer kan winnen en/of niet over voldoende weiland beschikt mag u snel rekenen op een gemiddelde kost van ruim 200 euro per maand als basiskost (Huisvesting – verzekering – hoefsmid – voeding – dierenarts). Het scheelt natuurlijk een slok op de borrel als u een of meerdere hectare weiland ter beschikking hebt. U kan dan zelf voor kwaliteitshooi zorgen (ruwvoer vormt de hoofdmoot van het paardenmenu) en het paard voldoende laten grazen tijdens het groene seizoen. Vergeet ook nooit dat je een paard niet zomaar achterlaat in de weide om op reis te gaan. Paarden zijn geen schapen of geiten die makkelijker op zichzelf aangewezen zijn. Paarden zijn dieren die veel aandacht vergen en desnoods opeisen. En het is ook niet aan eender welke bereidwillige buur gegeven er mee om te gaan.

Blijvende interesse

Dat deze basisprincipes belangrijk zijn bewees de infosessie op Flanders Horse Expo. Uit een enquête van Paardenpunt Vlaanderen achteraf bleek, dat de interesse voor voeding en verzorgen het grootst was. De presentaties van de verenigingen werden het minst goed onthaald tijdens de seminaries op de beurs.

Paardenpunt Vlaanderen heeft trouwens een nieuwe brochure uit: ‘Eerste hulp bij de aankoop en het houden van paarden.” Alles wordt er belicht om uw plannen op degelijke wijze te concretiseren. Bezoek dus www.paarden.vlaanderen en verneem er alles van.

PP

Foto: Paardenpunt Vlaanderen

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken