Startpagina Paarden

Hengstenkeuring Highland Pony

De Highland Pony is afkomstig van de Schotse Hooglanden. Het is een van de oudste ponyrassen ter wereld. Zij werden pas in 1992 ingevoerd en ze zijn in België nog niet zo bekend. Onterecht eigenlijk, deze pony verdient zeker zijn plaats tussen de andere ponyrassen.

Leestijd : 2 min

Het Belgisch Stamboek houdt vast aan de oorspronkelijke rasstandaard: sterk, evenwichtig en compact gebouwd met veel bot en bespiering. Een vriendelijk karakter, betrouwbaar en een aangenaam temperament. Geschikt onder zadel en aangespannen.

Op zondag 18 maart ll. hield dit stamboek zijn voorjaarshengstenkeuring in de manege Moervelden in Broechem. Slechts twee hengsten diende zich aan te bieden. tweejarige Hemarie Columbus en vijfjarige Zeb van den Capellenbergh.

Hemarie Columbus

Hemarie Columbus is een import product uit Kent (UK) van Guido Van Dyck uit Broechem. Hij doet nog zeer jeugdig aan. Voldoende rastype, grijze kleur, 1m39. Een pony met veel rastype en een vriendelijk aansprekend hoofd. Goede belijning, sterke bovenbouw en voldoende bespierd. Hij heeft droog en hard beenwerk. De hoeven mochten iets groter zijn. Hij is een beetje overbouwd wat niet ongewoon is voor die leeftijd. Voorzitter van de jury Louis Van Hout: “Zowel in stap als in draf is hij tactmatig, voldoende ruim en gedragen, maar kon iets meer souplesse vertonen in de sprong. Het is een jonge hengst met toekomstpotentieel, en ook gezien de surplus van zijn goede afstamming en vrije bloedvoering in België gaf de jury aan Hemarie Columbus goedkeuring voor de dekdienst.

Zeb Van den Capellenbergh

De vijfjarige Zeb Van den Capellenbergh is mouse dun van kleur (eig. Pierre Scholts uit Mellier). Hij is een Belgisch fokproduct van Guido Van Dijck. Deze pony is een vriendelijke verschijning met zeer veel rasuitstraling. Wel iets te rijk in conditie. Hij heeft een edel hoofd, lange goed gevormde hals en functionele hoofd-hals verbinding. Sterke bovenlijn en goed in de verhoudingen. Hard, droog beenwerk, correct gesteld. Louis Van Hout: “Zowel in stap als draf is hij tactmatig en ruim. Zijn stap is soepel en hij vertoont een goede afdruk. In draf laat hij een soepel spronggebruik zien met veel stuwing. Deze hengst heeft zich goed ontwikkeld. Zijn dekvergunning werd verlengd.” Hij werd de nieuwe kampioenhengst.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken