Startpagina Mechanisatie

Daniël Bonte is niet meer

Donderdagochtend 20 september 2018 is Daniël Bonte overleden.

Leestijd : 2 min

Daniël is de stichter van het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw vzw (PCLT-Roeselare) en stichter van de Oude Trekker Club Roeselare vzw. De heer Bonte is ook ere-docent aan de Hogeschool Gent (CTL) en was leraar aan het Vrij Landbouwinstituut Roeselare en oud-docent Vives Roeselare (HKO).

Veel betekend

Met het overlijden van Daniël gaat iemand heen die zeer veel heeft gedaan voor de landbouw en de (naschoolse) vorming in de landbouw. Van de hand van Daniël zijn er ook talrijke redactionele bijdrages verschenen in Landbouwleven die betrekking hadden op de evolutie in de landbouwmechanisatie. Toen Landbouwleven zijn 3.000ste nummer uitbracht op 15 mei 2015 hadden wij nog een interview met Daniël over de gebeurtenissen in de landbouwtechniek.

Praktijkcentrum

Daniël Bonte heeft zo’n veertig jaar aan de leiding van het PCLT gestaan. Dit praktijkcentrum is begin de jaren zestig ontstaan in de schoot van het Vrij Landbouwinstituut (nu Vabi) te Roeselare. Het was een periode waarin een snelle omschakeling gebeurde: van paarden naar tractoren en melkmachines die hun intrede deden. De snelle evolutie zorgde ervoor dat bij landbouwers kennis ontbrak. Daniël Bonte ondernam die periode talrijke studiereizen, o.a. veelvuldig naar Duitsland, waar hij kennis maakte met prakijkcentra voor de landbouw. Ook ontdekte hij er didactische infrastructuur om scholing te geven.

Dat idee is hij in Roeselare in 1962 kunnen beginnen uitwerken toen een leegstaande kelder van het landbouwcollege werd ingericht als motorenlokaal. Tegelijkertijd gingen de eerste naschoolse cursussen door omtrent het onderhoud van de tractor en het gebruik van de melkmachine. Respectievelijk twee sectoren waarin het meest ‘gemechaniseerd werd.

In 1970 kreeg de organisatie van het praktijkonderwijs en de accommodatie die daarvoor reeds voorzien was, een eigen juridisch kader tot vzw. In 1972 werd definitief voor de naam PCLT gekozen. Daniël Bonte werd hier op 1 september 2003 benoemd tot ere-directeur. Hij had een prachtige leuze die nu nog boven het secretariaat hangt: “Ik hoor en vergeet. Ik zie en onthoud. Ik doe en begrijp”.

Oude Trekker Club

In 1983 stichtte hij nog de Oude trekker club (OTC) van Roeselare. Dit is het vervolg van de Titan 1300 club uit de jaren zeventig, een groep gepassioneerde liefhebbers van antieke dorskasten. Deze hadden motorisatie nodig voor de aandrijving waardoor men aanbelandde bij oude tractoren. De OTC-club is naar alle waarschijnlijkheid zo de oudste tractorclub van het land.

Condoleren

Daniël Bonte is geboren op 24 maart 1934 in Westkapelle en overleden te Roeselare op 20 september 2018. De uitvaart vindt plaats in de decanale Sint-Michielskerk op donderdag 27 september 2018 om 11 uur, gevolgd door de teraardebestelling op de nieuwe stedelijke begraafplaats van Roeselare, Groenestraat 399. Er is gelegenheid om Daniël een laatste groet te brengen in het funerarium Commeyne, Westlaan 202 te Roeselare, iedere dag van 15 tot 19 uur.

Online rouwregister op www.commeyne.be

Landbouwleven biedt aan de nabestaanden van de overledene zijn blijken van oprechte deelneming aan.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken