Startpagina Tuin

Kerstboom eruit, kamerplant erin

We vertelden het 2 weken geleden al: kamerplanten zijn erg decoratief, maar het zijn en blijven planten. Hou bij de aankoop dus rekening met de plaats waar ze terechtkomen in het interieur. Kies een plant in functie van de hoeveelheid (rechtstreeks zon-) licht, de temperatuur ( koele hal of warme woonkamer) en de luchtvochtigheid. Win op voorhand de nodig info in of laat u adviseren door de verkoper.

Leestijd : 5 min

Algemeen kan men stellen dat varens en palmen veel ruimte nodig hebben. Als de uiteinden tegen een muur rusten of in een looppad staan, dan worden de bladpunten al snel bruin. Planten die het goed doen op plaatsen met minder licht zijn o.a. Stromanthe, Rhapis, Dracaena en Spathiphyllum. Ficus, Yucca, Alocasia, Musa, Croton en Nolina hebben dan weer behoefte aan veel licht en Sansevieria, Cactussen, Crassula en Agave verdragen volle zon. Hou ook rekening met de groeikracht van de plant. Als je goed voor je nieuwe plant zorgt, zal ze gretig groeien: dat schattige bananenplantje wordt al gauw een kamerboom, de bescheiden Stephanotis is diep in zijn hart een liaan die al vlug in je boekenkast klimt en van een Christusdoorn (Euphorbia milii) zullen ook je achterkleinkinderen nog kunnen genieten, mits de juiste verzorging natuurlijk. En onthoud: voor iedere plaats is er een geschikte plant, maar niet elke plant groeit op iedere plaats. Wij zetten graag nog enkele trendy exemplaren in de kijker.

Zamioculcas

De Zamioculcas zamifolia behoort net als de vorige week besproken Kentia tot de palmenfamilie ( Arecaceae). Oorspronkelijk groeit deze plant in oostelijk Afrika, waar hij gewend is aan wisselende klimaatomstandigheden en in staat is om langere periodes van droogte te overleven. Deze plant kwam pas rond de eeuwwisseling op de markt, maar werd al snel een bestseller, omdat ze zo gemakkelijk in de omgang is. Ideaal dus voor mensen met minder groene vingers en een graag geziene gast in studentenkamers, openbare ruimtes en kantoren. Droge lucht, radiatoren, weinig licht en onregelmatig water geven – Zamioculcas overleeft het allemaal dankzij zijn dikke bladstelen die hij gebruikt om waterreserves in op te slaan, zodat hij perfect in staat is droge periodes, of beter gezegd vergeten gietbeurten, goed te verdragen. Zamio's, zoals ze vaak genoemd worden, stellen geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Van lichtarme standplaatsen tot volle zon (laat de plant hier wel langzaam aan wennen), ze verdraagt het allemaal. In tegenstelling tot vele andere planten mag de Zamio regelmatig gedraaid worden, wat een gelijkmatige groei bevordert.

Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een echte blikvanger. Met zijn mooi getekende blad, zijn kleurrijke karakter en, net zoals veel andere kamerplanten, luchtzuiverende eigenschappen steelt deze plant echt wel de show in huis. Er zijn Dieffenbachia's met kleine en grote bladeren, maar vooral de opvallende bladtekening springt in het oog. Want hoewel er Dieffenbachia's zijn met effen groene bladeren, de meeste exemplaren zijn mooi getekend in het geel, wit en groen. Deze telg uit de Aronskelkfamilie ( Araceae ) groeit oorspronkelijk in het noorden van Zuid-Amerika en Midden-Amerika (Mexico, Argentinië...) en verdraagt geen temperaturen lager dan 5°C. Door zijn grote bladeren verbruikt de plant vrij veel water, zorg er dus voor dat de grond altijd vochtig is (geen staand water onderaan in de pot) en geef bij zonnig weer wat meer water, waar in de lente en zomer af en toe wat vloeibare kamerplantenmeststof aan toegevoegd kan worden. Zet de Dieffenbachia op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht kan oorzaak zijn van bruine bladranden, bij te weinig licht verdwijnen de mooie bladtekeningen en wordt het blad bleekgroen. Leuk om te weten is dat de plant genoemd is naar Dhr. Dieffenbach, de hoofdtuinman van Schönbrunn, het Weense lievelingspaleis van Sissi.

Schefflera

Schefflera is net als de vorige week besproken Polyscias een geslacht uit de klimopfamilie ( Araliaceae). Van nature heeft hij een groot verspreidingsgebied in tropische en warm gematigde gebieden over de hele wereld. Onze “kamerschefflera" komt oorspronkelijk uit Australië en voelt zich bij ons het best bij minimale nachttemperaturen van boven de 12°C. Schefflera's hebben een typerend samengesteld blad waaraan hij zijn Nederlandse naam te danken heeft: vingerboom. Schefflera's verbruiken matig water. In de zomer heeft deze plant een voorkeur voor licht vochtige potgrond, in de winter mag de potgrond tussen 2 gietbeurten een beetje uitdrogen. Een keertje een gietbeurt vergeten is voor deze plant geen probleem, want ze heeft liever te weinig dan te veel water. Spaarzaam bemesten in lente en zomer houdt de plant gezond. De Schefflera voelt zich prima op een lichte, warme plaats. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten heeft ze geen probleem met direct zonlicht gedurende enkele uren per dag. Vallende bruine of gele bladeren zijn vaak een teken dat de plant te donker staat, ook tocht of te koude minimumtemperaturen kunnen oorzaak zijn van bladval. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat vallend blad een teken van droogte is, men geeft dan meer water, waardoor de wortels gaan rotten en er nog meer bladeren afvallen. Schefflera laat zich moeiteloos snoeien, dit gebeurt het best in het najaar, de plant zal dan in het voorjaar nieuwe scheuten maken, waardoor ze compact en mooi gevuld blijft.

Dracaena

Deze klassieker onder de kamerplanten behoort tot de tropische tak van de aspergefamilie ( Asparagaceae ). Oorspronkelijk groeien deze planten in de onderlagen van de regenwouden van Azië, Afrika en Midden-Amerika. De botanische naam Dracaena is afgeleid van het Griekse 'drakaina', wat vrouwelijke draak betekent. Die naam dankt deze temperamentvolle plant aan de helderrode hars die door enkele soorten afgescheiden wordt als de plant verwond raakt. Dit verklaart meteen ook de Nederlandse naam van de plant: drakenbloedboom. Deze opvallende, sierlijke plant, zeker als ze met 2 of meer, in hoogte verschillende stammen in 1 pot bij elkaar staan, lijkt op het eerste zicht misschien moeilijk te temmen maar niets is minder waar. Geef haar voldoende (liefst onrechtstreeks) zonlicht en ze beloont je met een mooie bladpruik in hippe kleuren en vormen in de meest trendy varianten. Puntig gevormd, soms wat ronder, groen, groen met geel, groen met rood of roze, er is altijd wel een Dracaena die in je interieur past. Geef pas water als het bovenste laagje potgrond droog aanvoelt en slechts spaarzaam een beetje voeding. Bruine of gele bladeren zijn vaak een teken van te veel water, bruine bladranden of vlekken treden op bij te veel zonlicht. Deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, af en toe eens goed benevelen met de plantenspuit houdt haar in topconditie.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken