Startpagina Varkens

Benchmarking vleesvarkens voor iedereen

De Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders (VPOV) startte vorig jaar met technische benchmarking. Via deze vergelijkingstool krijgen varkenshouders de kans om bepaalde slachtparameters met elkaar te vergelijken. Een nieuw demonstratieproject zal alle varkenshouders gratis toegang geven tot deze technische benchmarking voor vleesvarkens.

Leestijd : 3 min

D oor het samen leggen van informatie krijgen de deelnemende varkenshouders een beter inzicht welke parameters relevant zijn en hoe deze zich verhouden ten opzichte van collega’s. Door de algemene resultaten naar de brede sector te communiceren wordt dit project een echte win for all . Dit demonstratieproject is een samenwerking van VPOV met het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL), de Cel Begeleiding Karkasclassificatie (CBKc), het Varkensloket, ABS en Boerenbond.

Verschillende stappen

Het project bestaat uit verschillende stappen. In een eerste fase wordt van elke deelnemer een individueel rapport gemaakt. Hierin kan je als varkenshouder je eigen resultaten - zoals spreiding van het gewicht of magervleespercentage - vergelijken met anonieme collega’s. Naast de individuele rapporten worden ook ‘data-clubs’ opgericht. Hierin kunnen een vijftal collega’s hun rapport in alle openheid met elkaar bespreken. Bij deze stap kunnen nieuwe groepjes gevormd worden, maar ook bestaande overleggroepen zoals bedrijfsleiderskringen, kennisvijvers en dergelijke komen hiervoor in aanmerking. Als laatste stap zullen algemene resultaten gebruikt worden om de brede sector te informeren. Hiervoor worden informatievergaderingen georganiseerd, maar er wordt ook specifiek naar het landbouwonderwijs gekeken.

Vergelijking slachtrendementen

Deelnemers die de varkens zelf wegen op een weegbrug in de buurt, kunnen deze gewichten ook doorsturen. Op die manier kunnen de slachtrendementen op een éénduidige manier vergeleken worden. Dit is belangrijk omdat we weten dat een verschil van 0,5% in slachtrendement (voor een varken van 115 kg levend) een verschil maakt van 0,58 kg (geslacht gewicht). Als we uitgaan van 8.000 vleesvarkens afgeleverd per jaar, geeft dit een totaal verschil van 8.000 x 580 g of 4.640 kg. Als we vervolgens uitgaan van een gemiddelde varkensprijs van  €1,50/kg geslacht (tussen 2013-heden) geeft dit een bedrag van  €6.960 per jaar.

Wetenschappelijke analyse

CBKc zal met deze gegevens op zoek gaan naar zinvolle inzichten én deze inzichten vertalen naar de deelnemende varkenshouders. Door de analyse in handen te geven van de CBKc willen de projectpartners de wetenschappelijkheid van de analyse waarborgen. Het is expliciet niet de bedoeling om te streven naar een ‘evaluatie’ van de individuele slachthuizen. Het demonstratieproject wil de deelnemende varkenshouders feedback geven over hun geleverde kwaliteit in vergelijking met (deelnemende) collega’s. De aangeleverde inzichten moeten de individuele varkenshouder ook in staat stellen om hun bedrijfsvoering en/of marketingstrategie bij te sturen.

Samenwerking IVB

Het project zal gebruik maken van de slachtdata van het slachthuis. Varkenshouders kunnen via een volmacht op de website van het Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB) toegang verlenen aan VPOV om deze informatie te verwerken. Zo verzekert men dat gelijkwaardige cijfers worden gebruikt bij de objectieve vergelijking van de varkenshouders.

Hoe deelnemen?

Om deel te kunnen nemen zijn er twee vereisten. Enerzijds moet je een volmacht verlenen aan VPOV op de IVB-website. Anderzijds moet je ook jouw contactgegevens en klopnummer(s) aan VPOV doorgeven.

De benchmarking die wordt opgezet is immers geen éénmalige oefening. Het is de bedoeling om deze benchmarking een continu karakter te verlenen waarbij actuele slachtingen op continue basis met elkaar worden vergeleken. Het project loopt twee jaar zodat er van een voldoende lange periode gegevens worden verzameld. Alle gegevens worden uiteraard vertrouwelijk, en conform de bestaande privacywetgeving, behandeld.

Overheidsondersteuning

Voor dit demonstratieproject krijgen de partners Vlaamse en Europese financiële ondersteuning om zo bepaalde inzichten en instrumenten te demonstreren aan individuele landbouwers en de brede sector.

 

De projectpartners doen een warme oproep aan álle Vlaamse varkenshouders om deel te nemen aan deze benchmarking. Om iedereen te informeren worden vergaderingen georganiseerd. Houd alvast de agendapagina’s van Landbouwleven en de website van VPOP in het oog.

VPOV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken