Startpagina Edito

Repareer het dak nu de zon schijnt

Op 4 en 5 september is PotatoEurope in het land. De internationale aardappelwereld werpt zijn blik op België. Niet onterecht want de Belgische aardappelteelt groeit richting de magische grens van 100.000 hectare. Het is nu tijd dat de sector en de

politiek de groei bestendigen.

Leestijd : 2 min

België is internationaal gekend om haar bier, chocolade, wafels en patatten. Alleen Amerikanen denken dat frieten uit Frankrijk komen. De teelt is hard gegroeid, en in haar navolging ook de grote verwerkers, zoals Agristo, Clarebout en McCain. In 1990 werd 500.000 ton aardappelen verwerkt tot frieten, pureeproducten, chips of vlokken en granulaten. 28 jaar later kan de sector een stijging met 1.000 % voorleggen.

Het is een verhaal dat Europees - zo niet mondiaal - bewondering oproept. De beurs PotatoEurope biedt België en ook vooral haar machinefabrikanten de gelegenheid haar positie als aardappelnatie nummer één te onderstrepen.

België is ideaal voor de aardappel. Het klimaat en de bodems kunnen niet beter en er zijn landbouwers die willen en kunnen investeren. Voeg daar een vleugje handelsgeest en een sterke werkmentaliteit aan toe en je hebt een droomformule. Het is veelzeggend dat aardappelen inmiddels al bijna twee derde van de productiewaarde van de akkerbouwgewassen in Vlaanderen voor hun rekening nemen.

Maar er zijn ook uitdagingen, nu en naar de toekomst toe: de contracten zijn richting landbouwers niet altijd fair. Klimaatverandering leidt tot meer onstuimig weer, de pootgoedkwaliteit staat onder druk en een belangrijk bewaarmiddel wordt verboden.

Reden temeer voor de keten om de handen in elkaar te slaan. Alweer een jaar geleden vond in België een andere aardappelbeurs plaats: Interpom/Primeurs. De aardappelketen kondigde voorafgaand aan de beurs aan op de beurs een brancheorganisatie op te richten. Binnen deze organisatie zouden alle schakels in de keten vertegenwoordigd zijn. Door de contractperikelen van het afgelopen jaar, werd het afgeblazen.

Misschien zijn de langdurige gesprekken een teken dat er echt diepgaand wordt nagedacht over hoe de belangrijke onderwerpen van nu aan te pakken. Hetzelfde geldt voor de Vlaamse en federale formatie, die inmiddels ook al maanden vergt. In de startnota voor de Vlaamse formatie stond het woord landbouw niet genoemd. Hopelijk ziet men het belang van de sector en zal ze actief gaan werken aan versterking - ook van de robuuste aardappelketen. Zoals de bekende uitdrukking zegt: je kunt het dak maar beter repareren als de zon schijnt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken