Startpagina Edito

Een beetje overeenkomen

Zou de wereld niet mooier zijn moesten we allemaal een beetje overeenkomen? Het is een huizenhoog cliché, en zoals dat vaak gaat met clichés, is het nog waar ook. Dat ‘overeenkomen’ lukt heel wat makkelijker wanneer de feiten algemeen aanvaard zijn, en wanneer er consensus is over hoeveel belang je hecht aan welke feiten.

Leestijd : 2 min

In dat laatste stadium zit de discussie over al dan niet biologische landbouw nog niet. Reden voor krant ‘De Standaard’ om er een artikelenreeks aan te wijden deze week. Volksgezondheid gaat voor, daarover is er consensus. Maar hoe groot is het risico dat de huidige residuën in ons voedsel toch een nadelig effect zouden kunnen hebben op de volksgezondheid? En is het verantwoord om daarvoor het huidige landbouwsysteem drastisch om te gooien?

Toxicoloog KU Leuven Jan Tytgat lijkt in het interview in De Standaard over glyfosaat koud en warm tegelijk te blazen. Enerzijds is er geen wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat kankerverwekkend is. Anderzijds breekt het niet snel af en kan het in combinatie met zware metalen en ondermaatse waterzuivering bijvoorbeeld leiden tot nierproblemen bij Sri-Lankaanse rijstboeren.

Wetenschappers mogen dan wel graag in 100 nuances spreken, op het politieke niveau is dat veel minder het geval. Van de overheid wordt er ook verwacht dat ze antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’ op aanvragen van toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen.

Alleen moet het wel werkbaar blijven. Effecten van pesticiden op de volksgezondheid zijn voor Vlamingen, Brusselaars, Walen en bij uitbreiding alle Europeanen gelijk. Het niet kunnen bereiken van één Belgisch beleid (p. 6) is een argument om het vertrouwen te leggen bij de Europese instanties. Deze zijn beslagen genoeg om een ‘ja’ of een ‘nee’ te puren uit alle wetenschappelijke onderzoeken. Wie het er niet mee eens is, kan kiezen voor biologische producten. Maar voor de regelgevers van dit land(je), moet het huidige schamele ‘beetje’ overeenkomen net een extra argument zijn om terughoudend te zijn met extra beperkingen. IDC

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken