Startpagina Bedrijfsnieuws

Deprez verkoopt kwekerij aan zoon

Groenten- en fruitbedrijf Greenyard heeft zijn Britse tak Greenyard Flowers UK, dat narcissen kweekt en verdeelt, verkocht. Met de vennootschap Yellow Holdings neemt Gilles Deprez de onderneming over van Greenyard, het bedrijf van zijn vader Hein Deprez. De verkoop is onderdeel van een herstructureringsplan dat Greenyard naar een financieel duurzame toekomst moet leiden.

Leestijd : 2 min

Gilles Deprez stond al aan het hoofd van de Britse dochter. Greenyard heeft geen financiële details vrijgegeven van de verkoop. Het beursgenoteerd bedrijf, dat in volle herstructurering zit, zette de Britse narciskweker eerder dit jaar in de etalage. Het wordt beschouwd als niet-kernactiviteit in het transformatieplan van Greenyard. Eerder al werd onder meer een Hongaarse fabriek voor diepvriesproducten verkocht aan Roger & Roger, het bedrijf achter het bekende chipsmerk Croky.

Greenyard behoort tot de grootste groenten- en fruitverwerkers wereldwijd. Het bedrijf groeide rap door overnames in binnen- en buitenland. Zo werd jaren geleden de Nederlandse hofleverancier van supermarktketen Albert Heijn, Bakker Barendrecht, overgenomen. Het bedrijf nam ook bijna de Amerikaanse fruitgigant Dole Foods over. Het lukte net niet. Sindsdien wordt het bedrijf geplaagd door een mislukte oogst, hoge prijsdruk en een listeria-besmetting in een Hongaarse fabriek brachten het bedrijf in ernstige financiële moeilijkheden. De beurswaarde kromp tot het laagste niveau ooit.

De Nederlander Marc Zwaaneveld werd binnengehaald om Greenyard samen met mede-eigenaar Hein Deprez te transformeren. Samen zetten ze op een rij welke onderdelen wel en welke niet tot de ‘kern’ van Greenyard behoren. Vrij recent omschreef Deprez het afgelopen jaar tegenover aandeelhouders in sombere termen. “Zowel organisatorisch, financieel als emotioneel was het voor ons een heel moeilijk jaar. Ik ben zeker dat dat ook voor u als aandeelhouder het geval was.”

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken