Startpagina Varkens

Twintig everzwijnen dood door Afrikaanse varkenspest in Polen

Sinds eind vorige week zijn in de Poolse provincie Lubusz, die grenst aan Duitsland, twintig everzwijnen omgekomen aan het Afrikaanse varkenspestvirus. Dat melden dierenartsen.

Leestijd : 1 min

Zowat 150 soldaten en 100 vrijwilligers hebben woensdag een gebied van 340 vierkante kilometer doorzocht. Ze gingen er op zoek naar dode everzwijnen om mogelijk geïnfecteerde karkassen weg te halen, meldt Stanislaw Mysliwiec, hoofd van de regionale landbouwraad van Lubusz. Polen onderzoekt hoe het virus in het gebied terechtkwam, aangezien de besmette everzwijnen op 330 kilometer van andere hotspots gevonden werden, heeft minister van Landbouw Krzysztof Ardanowski dinsdag aan het Poolse persagentschap verklaard.

De karkassen werden ontdekt in een bebost gebied, niet in de buurt van boerderijen, aldus de minister. De autoriteiten hebben een hek geplaatst in het besmette gebied, en willen een tweede, groter hek bouwen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Lubusz grenst aan Duitsland, Europa's grootste varkensvleesproducent, en aan de Poolse regio Groot-Polen, die volgens Poolse krant Rzeczpospolita verantwoordelijk is voor een derde van de productie in het land.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken