Startpagina Edito

Edito: koopman of dominee?

België zet met een handelsmissie vol in op een economisch partnership met China. Het land biedt ongekende mogelijkheden ook voor onze landbouw. Het enthousiasme waarmee China wordt omarmd, toont wel een zekere hypocrisie. Als koopmansoverwegingen voor de ethiek gaan, mag men zich ook meer inspannen voor normalisatie van de handel met Rusland.

Leestijd : 2 min

Deze week streek de grootste economische zending van ons land ooit neer in China. Onder leiding van prinses Astrid trokken meer dan 630 bedrijven en instellingen 5 dagen lang door China. De groep telt 5 ministers en staatssecretarissen uit de diverse regeringen van ons land, CEO’s van multinationals maar ook vertegenwoordigers van KMO’s, universiteiten etc. De 5 dagen zijn van A tot Z volgepland met ‘powerbreakfasts’, seminaries, ontmoetingen met politici en bedrijfsbezoeken.

Het landbouwperspectief wordt niet vergeten. China heeft te weinig grond en te weinig water om met traditionele middelen voldoende voedsel te produceren voor haar immense bevolking van 1,3 miljard mensen. Men zal moeten importeren. België is een klein land, maar behoort tot de grote exporteurs van groenten, fruit, frieten en varkensvlees. Om de strategische afhankelijkheid te beperken, zet China vol in op kennis. Ook hierin kan België een belangrijke partner zijn.

Wie recent wel eens in China heeft rondgelopen, weet dat ‘partner’ tegenwoordig een betere omschrijving is dan ‘leverancier’. China is meer dan een klassieke afnemer geworden. Niet alleen omdat het land groot genoeg is om veel en specifieke eisen te stellen, die een hecht contact vergen, maar ook omdat het land economisch het stadium van ‘fabriek van de wereld’ ontstijgt. De technologische ontwikkeling in het land is duizelingwekkend en op veel terreinen kan België ook leren van het Chinese voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de snelle uitrol van het ook voor smart farming belangrijke 5G-netwerk dat Huawei neerzet. Of aan de e-commerce, waar Alibaba het Amerikaanse Amazon voorbij is gestreefd.

De mensenrechten stonden niet of nauwelijks op de agenda van de handelsmissie. De schandalige Chinese behandeling van de Oeigoeren en Tibetanen, het éénpartijsysteem, het gebrek aan persvrijheid, het langzaam dooddrukken van de democratie in Hongkong… Het verzwijgen van het autoritaire karakter van China schuurt, niet alleen als het op een geweten aankomt. De Rusland-affaire toont aan dat zaken doen met een bedenkelijk regime fout kan gaan. Tegelijk is het spelen van de rol van koopman én dominee misschien ook onmogelijk en contraproductief voor beide doelen.

Als dat volgens de Belgische regering zo is, dan valt wel te hopen dat de EU zich dan ook wil inspannen voor een normalisatie van de handelsrelatie met Rusland. Het langdurig instellen van sancties en contra-sancties, brengt de Krim geen stap dichter bij Oekraïne, en raakt onze boeren dagelijks.

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken