Startpagina Varkens

20 Poolse varkenspestbesmettingen bij grens met Duitsland

Het aantal ontdekte wilde zwijnen met een varkenspestbesmetting in Polen nabij de grens met Duitsland is opgelopen tot twintig dieren. De zwijnen zijn op 100 kilometer gevonden in de Poolse grensprovincie Lubusz. De Duitse varkenshouder houdt gespannen de adem in, want het groot aantal besmettingen houdt waarschijnlijk in dat er nog veel meer besmette zwijnen rondlopen en zomaar de grens met Duitsland kunnen oversteken.

Leestijd : 2 min

De wilde zwijnen werd afgelopen week onderzoek en inmiddels heeft de veterinaire dienst van Polen 18 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd. Samen met het eerste ontdekte geval en het tweede geval dat eerder deze week is bevestigd, is het totaal aantal gevallen van AVP bij wilde varkens in het ‘woiwodschap’ op 20 gevallen gebracht.

Intensief onderzoek

Er heeft onderzoek plaatsgevonden en er zijn monsters genomen en op basis van een risicoanalyse is een bufferzone ingesteld. Er wordt ook intensief onderzoek uitgevoerd met medewerking van het leger. Ongeveer 100 vrijwilligers en 150 soldaten van het Poolse leger kamden het gebied uit.

Volgens de Poolse minister van Landbouw is het nog onduidelijk hoe het virus het westen van Polen zou kunnen bereiken. Daarnaast wordt de bouw van een nieuw hek overwogen. De bouw van het eerste hek werd afgelopen week afgerond.

Extra maatregelen

Uiteraard is Duitsland heel bezorgd dat de Afrikaanse varkenspest zo dichtbij is gekomen en Bondsland Brandenburg heeft de maatregelen voor de vroege opsporing geïntensiveerd. Jagers, die dode zwijnen melden en een bloedmonster nemen, krijgen vanaf begin december 50 euro, in plaats van 30 euro.

De Duitse jachtvereniging adviseert een verhoogde waakzaamheid. Dode dieren aan Duitse zijde moeten onmiddellijk worden gemeld. Wandelaars en jagers worden momenteel opgeroepen om de ontdekking van dode dieren te melden bij de verantwoordelijke dierenartsen of autoriteiten.

Pigbusiness.nl

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken