De mooiste coniferen voor een wintergroene haag

E en echte inheemse conifeer is de venijnboom ( Taxus baccata) , dit is meteen ook de meest populaire haagconifeer. Het is een geslacht uit de familie van de Taxaceae . Alle andere populaire haagconiferen behoren tot de zeer uitgebreide familie van de Cupressaceae (Cipresfamilie) en zijn niet echt inheems in België. Ze zijn lang geleden geïntroduceerd in onze tuinen, de meeste vanuit Noord-Amerika, en door selectie en veredeling ontstonden er honderden cultivars die goed aangepast zijn aan ons klimaat. Veel van deze cultivars zijn solitaire sier- of dwergconiferen die niet geschikt zijn als haagplant. Als goede wintergroene haag komen slechts enkele coniferensoorten in aanmerking.

Cupressocyparis x leylandii

Deze conifeer ontstond door kruising van de nootkacypres ( Chamaecyparis nootkatensis ) en de monterycipres (Cupressus macrocarpa). Door zijn sterke groeikracht is deze conifeer zeer populair bij nieuwe tuineigenaars die snel van hun privacy willen genieten. Op een paar jaar tijd vormen deze planten een hoge, dicht gesloten haag. Zijn enorme groeikracht (tot meer dan 1 meter per jaar) is meteen ook zijn grootste nadeel. Eens deze haag zijn gewenste vorm en hoogte bereikt heeft, dient ze minstens 2 keer per jaar rigoureus gesnoeid te worden. Wie niet tegen deze karwei opziet, krijgt in ruil wel een zeer mooi gevulde, fris lichtgroene haag, die vele tientallen jaren kan meegaan. De Leylandi cipres houdt van een zonnige of een licht beschaduwde standplaats op elke normale tuingrond die niet te droog of te nat is. Vanwege zijn enorme groeikracht is deze conifeer vooral geschikt voor het aanplanten van een halfhoge tot hoge haag.

Cupressocyparis x leylandii “Castlewellan Gold” is een groengele variant van bovenstaande conifeer. Deze groeit iets minder sterk maar heeft voor de rest dezelfde eigenschappen.

Thuya occidentalis cultivars

De westerse levensboom komt van nature voor in Canada en in de Verenigde Staten. Er zijn een 150 tal cultivars bekend, waarvan er slechts enkele in aanmerking komen als haagplant. Voor wie op zoek is naar een coniferenhaag voor op nattere gronden zijn deze coniferen de beste keuze.

Thuya occidentalis “Brabant” is een matig groeiende conifeer die geschikt is voor het vormen van mooi gevulde, dichte hagen. In de zomer heeft deze haag een frisgroene kleur, in de winter verkleurt ze naar bruingroen, waardoor deze haag als heel natuurlijk overkomt. Wie houdt van een strak geschoren haag kan deze conifeer best 2 keer per jaar snoeien, anders volstaat 1 scheerbeurt per groeiseizoen.

Thuya occidentalis “Sunkist” is een gele cultivar van de westerse levensboom met vergelijkbare eigenschappen als de Thuya occ. “Brabant”

Thuya occidentalis “Sm aragd” is een eerder traaggroeiende cultivar van de westerse levensboom die gekenmerkt wordt door zijn smaragdgroene kleur, die ook in de winter behouden blijft. Het duurt wat langer voordat deze haag een dicht scherm vormt, maar eens op hoogte vormt deze conifeer een prachtig dichte haag die slechts 1 maal per jaar dient gesnoeid te worden. Door zijn tragere groei is deze conifeer best geschikt als lage of halfhoge (tot +- 2 meter) haag.

Thuya plicata cultivars

De reuzen levensboom komt voornamelijk in het westen van de Verenigde Staten voor. In zijn natuurlijke biotoop wordt deze conifeer, met zijn glanzend donkergroene uiterlijk, tot 60 m hoog.

Deze plant geeft de voorkeur aan vochthoudende gronden en is dus net als de westerse levensboom geschikt voor hagen op nattere gronden.

Thuya plicata Atrovirens is een snelgroeiende, smal opgaande conifeer, die vooral geschikt is voor het vormen van halfhoge tot hoge hagen en die dankzij zijn opgaande groeiwijze geschikt is voor het vormen van smal blijvende hagen. Door zijn specifieke groeiwijze kan het wat langer duren vooraleer de haag zich volledig sluit, maar vanaf dan volstaat 1 scheerbeurt per jaar om een mooi gesloten haag te behouden. Deze haag blijft gedurende het hele jaar haar typerende glanzend donkergroene kleur behouden. Deze conifeer is een goed alternatief voor de sterk en breed groeiende Leylandi cypres.

Thuya plicata “Excelsa” groeit forser en breder uit dan de Atrovirens, waardoor sneller een dichte, mooi donkergroene haag bekomen wordt. Deze conifeer wordt het best 2 keer per jaar gesnoeid.

Thuya plicata “Zebrina” is een bonte vorm van de reuzenlevensboom die qua groeieigenschappen dicht aanleunt bij de “Excelsa”. Deze conifeer heeft onregelmatig geelgevlekte twijgen, waardoor hij vanop afstand een geelgroene indruk maakt.

Chamaecyparis lawsoniana cultivars

De schijncypres is, ondanks het feit dat hij in het verleden heel vaak als haag werd aangeplant, door zijn slanke groeiwijze niet echt geschikt voor het vormen van een dicht gesloten haag. Het beste bewijs dat deze conifeer niet geschikt is als haagplant, is het feit dat er van de in het verleden massaal aangeplante Chamaecyparis hagen, nu bijna geen meer overblijven.

Taxus baccata

De welbekende venijnboom is als inheemse plant perfect aangepast aan ons klimaat. Deze van nature sterke conifeer groeit op vrijwel iedere bodem, behalve op te natte gronden. Taxus verdraagt zeer goed regelmatige snoeibeurten en is daardoor geschikt voor zowel hoge als lage hagen, in alle denkbare vormen. Deze traaggroeiende conifeer is weinig gevoelig voor ziekten en plagen en kan mits correct onderhoud, verschillende generaties meegaan. Een jaarlijkse snoeibeurt volstaat voor een mooie dichte haag, wie houdt van een strakke haag kan het best 2 maal snoeien.

Tuintips

-Voor een mooi gesloten coniferenhaag volstaat 1 plant per 60 à 70 cm.

-Haagconiferen worden zowel in pot als met kluit te koop aangeboden. Grotere planten worden meestal enkel als kluitplant verkocht. Let er op dat de kluit stevig en goed doorworteld is. De gaaslap dient bij het planten van rond de kluit verwijderd te worden.

-Coniferenhagen worden best geschoren kort na het uitlopen van het jonge loof. Voor de meeste soorten is dit in de periode kort na de ijsheiligen (half mei tot begin juni). Een tweede snoeibeurt, indien nodig, kan best vóór de eerste vorst (oktober), zodat de haag strak geschoren de winter ingaat.

GB

Meest recent

Meest recent