Startpagina Paarden

Jumping Mechelen: wat staat op het programma?

Vlaanderens Kerstjumping blijft de afspraak par excellence voor de paardenfans. Maar niet voor hen alleen zo blijkt. Ondanks de druk bevolkte hippische kalender, de vele wedstrijden en het niet evidente heen en weer gereis met de paarden, wordt er door de topruiters altijd weer uitgekeken naar het mooiste, het meest feestelijke paardenevent met uitzicht op Eindejaar!

Leestijd : 6 min

Traditie en vernieuwing combineren blijft de mens boeien, ook in dit digitale tijdperk. Met de smartphone in de aanslag, maar eveneens met de blik op alles wat tastbaar is, zo beleeft men vandaag de dag Jumping Mechelen. Met dank aan de fascinerende en tastbare creaturen die paarden zijn! Niets is immers artificieel intelligent gestuurd bij het paard en de symbiose tussen ruiter en paard blijft een belevenis van – jawel – vlees en bloed.

Van tweede Kerst tot daags voor Eindejaar moet u voor dergelijke beleving in de Mechelse Nekkerhal zijn. Landbouwleven maakt u wegwijs tussen al het moois dat de Christmas Arena (ex-piste A) en de New Year Arena (ex-piste B) u te bieden hebben voor deze Memorial Eric Wauters 2019.

Donderdag 26 december

De KBC Gouden Teugel dressuur en stijl rijden voor pony’s geldt als warming-up voor de 1e sessie van een onvergetelijke en dit jaar 10 jaar jonge JM Kids Day in de Christmas arena, voorgesteld door Landelijke Gilden, VLP, LRV en Cera voor de eerste sessie vanaf 11u30 en door KBC, PLUSPAS en RADIO 2 voor de tweede sessie vanaf 15u.

Het avondprogramma gaat hier van start kort na 19 uur met het Belgisch Indoor Kampioenschap Paardensport Vlaanderen gepresenteerd door Avant, een barema A met barrage. Aansluitend volgen de Awards, waaronder het Landbouwleven Paard van het Jaar 2019. De finale van het Vlaams kampioenschap stokpaard zal voor de nodige lachstuipen zorgen, waarna de voorstelling Best of Belgium 2019 iedereen tevreden naar huis stuurt. In deze proef nemen de zes beste Scholieren, Junioren, Young Riders en Senioren uit de Belgische jumpingsport het tegen elkaar op.

De New Year arena ontvangt het jeugdig geweld vanaf 8 uur met de Jeugd Cups VLP/LRV finales voor Paarden en Ponies, gevolgd door de JM-Indoor Masters Ponies over 1m, aangeboden door Flandria Rent.

Ook deze ex-piste B ontsnapt niet aan de bruisende JM Kids Day van dit jaar. Hier krijgt de jeugd een educatief programma voorgeschoteld, als smaakmaker voor de halve finale van het Vlaams kampioenschap stokpaard om 16u30 en de KBC Dream Team Cup. Voeders Lannoo stelt er om 19u30 een proef over 1m35 (CSI2*) voor, een barema A in 2 fasen. De laatste springproef word deze van Lieven Hendrickx, een barema A rechtstreeks op tijd over 1m40 (CSI2*).

Vrijdag 27 december

In de Christmas arena stelt Jumping Mechelen vanaf 10 uur een proef voor pony’s over 1m20 voor, met aansluitend de Jumping Trophy over 1m30 van Cavalor. Ifor Williams staat voor een barema A met barrage over 1m45 als opwarmer voor de proeven voor sporthengsten, voorgesteld door Stoeterij Zangersheide, die het overgrote deel van het dagprogramma zullen invullen. Om 15u20 springen de 6- jarige hengsten een barema A met barrage, gevolgd door hun 7- jarige collega’s. Het klapstuk van dit fokkerijgebeuren is de 5* proef Open Sires of the World over 1m45, opgevoerd vanaf 19u45. We houden het op 5* met de afsluitende masters BMW rond 22 uur.

Het Belgisch Indoor Kampioenschap Studenten over 1m20 is de opener deze vrijdag in de New Year arena om 8u15, gevolgd door nog een barema A met barrage van AVEVE met de Super Cup Finale voor 6- jarige paarden.

De langverwachte finale Vrijspringen voor 2-jarige paarden van Stoeterij Zangersheide is er om 12u30, waarna deze finalisten voor het eerst weer onder de veilinghamer gaan. De Belgische Rijpony is aan zet om 18u50, gevolgd door een 2* proef over 1m40 tegen de klok van Horseman.

Zaterdag 28 december

De finale ZZ van de KBC Gouden Teugel LRV warmt de Christmas arena op voor de dressuur. Keukens Geens stelt er om 09u30 de St. Georges voor, gevolgd door de Grand Prix FEI World Cup Dressage. Om 14u30 zijn de hindernissen er weer voor een proef tegen de klok over 1m40 (CSIW5*) van Agora.

Het namiddagprogramma gaat van start met een proef over 1m45, voorgesteld door Jumping Mechelen en de beruchte Mini Steeple Chase zet iedereen op scherp, voor de sfeer in de daaropvolgende FEI Ponies Jumping Trophy over 1m35 van TAO.

De CSIW5* (1m50) van KBC Bank en Verzekering vanaf 21u30, zorgt ervoor dat u nazinderend de Nekkerhal verlaat deze zaterdag.

Op naar de New Year arena om 8u30 voor de JM Indoor Masters Children & Juniors voor paarden, gepresenteerd door Ruitersweelde. Tien centimeter hoger dan de vorige proef, dus over 1m10 springen de pony’s in de JM Indoor Masters finale VLP. Daarna volgt de Epplejeck Cup, waarna de hindernissen naar 1m40 gaan voor de 2* van Ifor Williams, een barema A in twee fazen. De Young Riders zijn aan zet voor een proef over 1m30 van Jumping Mechelen en over 1m40 tegen de klok van Poels Equestrian, respectievelijk om 17u en om 18u50.

Het Interprovinciaal Belgisch Kampioenschap over 1m25 in twee ronden van Jumping Mechelen is de afsluiter en start om 20u45.

Zondag 29 december

Wie de voorlaatste dag van de Memorial Eric Wauters 2019 aandoet, ziet de Young Riders aan het werk vanaf 8 uur in de Christmas arena in een proef over 1m40 van Jumping Mechelen. Daarna staat dressuur op het menu, met eerst en vooral de Intermédiaire I Freestyle in twee delen. Na een show met jonge dressuurpaarden om 12u30 gaat de Kür op muziek voor de FEI World Cup Dressage door, eveneens in twee delen, tot rond 15 uur Anne Gaëlle Bertho voor een onvergetelijk spektakel zorgt. Om 16 uur is het de beurt aan het Belgisch Trekpaard voor een show. De Wereldbeker Vierspan warmt zich op om 16.15 en wordt voorgesteld door Paardensport Vlaanderen.

Er wordt daarna om 18 uur weer gesprongen in de CSIW5* over 1m45 dankzij Henders & Hazel en wel als opener van het avondprogramma.

De wereldberoemde Mini Steeple Chase is aan zet net voor de 5* Grote Prijs van Sport Vlaanderen over 1m50. De Fancy Dress zorgt daarna voor een kleurrijke afsluiter.

Het programma start in de New Year arena om 8u30 met de finale van de JM Indoor Masters voor pony’s voorgesteld door Equisfair. Lamicell zorgt voor de proef tegen de klok over 1m30 voor de Young Riders terwijl Greenfield Selection garant staat voor een mooie proef over 90 cm, ook voor pony’s in het kader van de JM Indoor Masters. Om 16u50 is er de Cavalor Cup dressuurfinale, waarna LRV zorgt voor een demo als voorsmaakje voor de Elite Cup VLP-LEWB-LRV.

Om 20.45 sluiten de JM Indoor Masters finale seniors over 1m, voorgesteld door Lieven Hendrickx, het programma van deze voorlaatste dag af.

Maandag 30 december

In de Christmas arena geeft STX er een lap op met de Last Chance over 1m45 (CSIW5*) om 09.15, om daarna aan Poels Equestrian toe te laten de FEI Ponies Jumping Trophy over 1m35 te brengen in twee ronden. Na deze Wereldbeker Pony’s volgt de langverwachte Longines FEI Wereldbeker Jumping, voorgesteld door BMW en wel om 15 uur.

De avondsessie gaat om 18u30 van start met de finale voor de Young Riders, voorgesteld door Flandria Rent. De Mini Steeple Chase is er daarna voor de laatste maal en dit is eveneens het geval voor de hippische show van Anne Gaëlle Bertho.

De FEI World Cup Vierspan wordt voorgesteld door Paardensport Vlaanderen om 21u45 en is meteen de allerlaatste en zeer gegeerde afsluiter van deze Memorial Eric Wauters 2019.

Ook de New Year arena doet de boeken toe op deze voorlaatste dag van het jaar.

Vanaf 9 uur zorgt De Sutter Naturally voor de voorlaatste rit van de Young Riders over 1m30, gevolgd door een proef van de JM Indoor Masters Children & Juniors Paarden over 1m20, aangeboden door Ruitersport Dehertoghe. De JM Indoor Masters voor seniors door Standing Engraving volgen om 13 uur, waarna de JM Indoor Masters Children & Juniors Paarden voor het laatst in de ring komen dankzij Ruitersport Picobello. De Cavalor Cup finale over 1m15 staat te boek om 18.30, waarna de Seniors van de JM Indoor Masters hun finale met barrage springen.

Dit uitgekiende programma is het resultaat van vele maanden hard werk van de organisatie achter Jumping Mechelen en hun partners. Met paarden in de hoofdrol, staat Jumping Mechelen 2019 voor alles wat u als publiek verwacht van deze editie.

Mis deze uitermate waardige afsluiter van een voor België schitterend paardensportjaar dus niet, in de Mechelse Nekkerhal van donderdag 26 tot en met maandag 30 december. Zorg dat u erbij bent!

Alle informatie en last minutes op www.jumping-mechelen.com

Patricia Parrein-Borgenon

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken