Startpagina Varkens

PRRS-aanpak richt zich ook in 2020 op alle schakels van de varkensketen

PRRS heeft een grote economische impact op de varkensproductie. Al sinds 2015 bindt de sector de strijd aan tegen dit virus. Ook in 2020 blijft dat zo. De accenten van het programma liggen nog steeds op zowel de certificering van de KI-centra en ondersteuning van de fokbedrijven, als op de verdere verdieping van de PRRS-Monitor voor de conventionele bedrijven. Nieuw is dat vleesvarkensbedrijven nu eveneens kunnen instappen in het programma. D e hele sector kan bovendien genieten van een verhoging van de tussenkomst voor de laboratoriumonderzoeken vanuit het Sanitair Fonds.

Leestijd : 3 min

In 2020 stijgt de tussenkomst van het Sanitair Fonds voor laboratoriumonderzoeken naar 8,5 euro per ELISA en 31,5 euro per PCR PRRSV. Sequentiebepalingen worden volledig gefinancierd vanuit het Fonds.

Conventionele bedrijven kunnen in 2020, net als de voorbije jaren, deelnemen aan de PRRS-Monitor Biggen. Binnen deze Monitor worden er nog steeds tien monsters genomen in het begin en op het einde van de biggenafdeling, en dit drie maal per jaar. Deze monsters worden in het laboratorium onderzocht op aanwezigheid van PRRSV door middel van PCR.

Indien gewenst kunnen ook antistoffen worden opgespoord bij de oudste biggen. Wanneer PRRSV teruggevonden wordt, gaat het laboratorium via sequentiebepalingen na met welke specifieke PRRSV-stam de biggen geïnfecteerd zijn. Vervolgens krijgen de deelnemers een rapport waarmee ze de PRRS-status op hun bedrijf kunnen opvolgen.

Nieuw is de PRRS-Monitor Vleesvarkens

Deelnemers aan de PRRS-Monitor Biggen die reeds geruime tijd (minstens 3 keer) enkel negatieve resultaten hadden bij de biggen, kunnen instappen in deze nieuwe Monitor. Uiteraard kunnen ook vleesvarkensbedrijven waar geen biggen aanwezig zijn, gebruik maken van de PRRS-Monitor Vleesvarkens. Deze Monitor wordt eveneens driemaal per jaar uitgevoerd. De deelnemers kunnen kiezen of ze bloedmonsters (5 of 10 per leeftijdscategorie) laten onderzoeken, dan wel kauwtouwen (2 per leeftijdscategorie), en dit einde voormest en einde afmest. Het laboratorium onderzoekt de monsters op aanwezigheid van PRRSV door middel van PCR en spoort ook antistoffen op. Wanneer PRRSV teruggevonden wordt in de bloedmonsters, gaat het labo via sequentiebepalingen na met welke specifieke PRRSV-stam de biggen geïnfecteerd zijn.

Ook nieuw is de PRRS-Monitor Varkensbedrijf

Hieraan kunnen bedrijven deelnemen die negatieve biggen en vleesvarkens hebben én die niet vaccineren tegen PRRSV. De PRRS-Monitor Varkensbedrijf voorziet een systematische monitoring van de opfokdieren (gelten en beren) bij aankomst in de quarantaine gecombineerd met een monitoring van de zeugen en varkens die op het bedrijf aanwezig zijn. Deze laatste monitoring kan 1 of 3 maal per jaar plaatsvinden. Het laboratorium onderzoekt door middel van ELISA of er in de monsters antistoffen voorkomen tegen PRRSV.

Wenst u meer informatie over de PRRS-Monitor Biggen, Vleesvarkens of Varkensbedrijf of wenst u zich in te schrijven? Surf dan naar https://www.dgz.be/programma/prrs-programma .

PRRS-aanpak voor KI-centra en fokbedrijven

De KI-centra – die zich aan het begin van de varkensketen bevinden – kunnen binnen het PRRS-programma het statuut ‘PRRS-gecontroleerd’ behalen. Ook voor fokbedrijven, zowel voor gelten als voor beren, is er ondersteuning voorzien.

KI-centra en fokbedrijven die grip willen krijgen op PRRS, kunnen contact opnemen met DGZ (tel. 078 05 05 23 of e-mail helpdesk@dgz.be). Samen met de veehouder en de bedrijfsdierenarts bekijken we dan wat voor uw bedrijf de beste aanpak is om PRRS onder controle te krijgen.

Meer informatie over het programma vindt u op de website van DGZ: https://www.dgz.be/programma/prrs-programma.

DGZ

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken