Startpagina Covid 19

Belgische sierteelt verwacht ten minste 135 miljoen euro schade

De coronacrisis betekent een financiële strop van om te beginnen 135 miljoen euro voor de Belgische sierteelt. De situatie lijkt op wat Amerikanen een “perfect storm” noemen: bloemisterijen zijn gesloten, grenzen zitten dicht en mensen houden vanwege de (dreigende) economische malaise de vinger op de knip voor een ‘luxeproduct’. De Europese Commissie kwam tot woede van Boerenbond gisteren nog niet tot crisismaatregelen.

Leestijd : 3 min

Sinds 18 maart zijn bloemenwinkels sterk beperkt in hun opening. Tuincentra waren ook een tijdlang gesloten maar zijn nu deels weer geopend. De export is nagenoeg verdwenen, schrijft Pieter Van Oost van sierteeltorganisatie AVBS – onderdeel van Boerenbond – in een analyse. Waar er nog handel is, zijn de prijzen in vrije val.

De sierteelt bevindt zich voor 96% in Vlaanderen. Volgens statistiekbureau Statbel (cijfers 2018) telt Vlaanderen 322 bedrijven met sierteelt in open lucht. Het gaat om 74 azaleabedrijven, 23 bedrijven met snijbloemen, 18 bedrijven met perk- en balkonplanten, 28 bedrijven met bloembollen en –knollen en 197 bedrijven met potplanten.

Wat azalea’s betreft is Vlaanderen internationaal een leidende producent, met veel productie vlakbij Lochristi. Daarnaast telt Vlaanderen 284 bedrijven met sierteelt in serres. Minstens even belangrijk is productie in de boomkwekerij. Voor deze sector gaat het respectievelijk om 680 bedrijven in open lucht, en 15 bedrijven met serres.

De totale omzet bedroeg in 2018 530 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van het Vlaamse Departement voor landbouw. Daarvan komt 60% op rekening van de boomkwekerij, aldus Van Oost. Voor de sierteeltsector in strikte zin bedraagt de productiewaarde 208 miljoen. Het overgrote deel, 157 miljoen euro, betreft sierplanten. Azalea’s zijn goed voor bijna 50 miljoen euro.

Export cruciaal

De export van sierteeltproducten – exclusief de boomkwekerij – bedraagt 501 miljoen. De boomkwekerij is goed voor 105 miljoen euro. Onze buurlanden zijn onze belangrijkste exportpartners, aldus de AVBS. Gebaseerd op cijfers van 2018 bestaat de top 3 voor azalea’s en rododendron uit Nederland (11,9 miljoen), Frankrijk (7 miljoen) en Italië (3,7 miljoen).

Voor snijbloemen bestaat die top drie uit Nederland (88 miljoen), Frankrijk (22,6 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (10 miljoen). In de sector van de kamerplanten bestaat de top drie uit Frankrijk (66,4 miljoen), Nederland (16 miljoen) en het VK (11,1 miljoen). Voor het snijgroen gaat het om Nederland (8,4 miljoen), Frankrijk (3 miljoen) en het VK (1,4 miljoen).

Wat de sector van de perkplanten betreft ten slotte bestaat de top drie uit Frankrijk (38,2 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (16,7 miljoen) en Nederland (2,5 miljoen).

Covid-19-schade groot

Van Oost maakte een eerste schaderaming voor alle deelsectoren. Belangrijk om weten is dat deze raming gebeurd is vooraleer ons land alle niet-noodzakelijke winkels sloot op woensdag 18 maart. Ondertussen zijn in andere landen ook meer winkels gesloten Voor alle deelsectoren opgeteld komt hij uit op een voorlopig geschatte verliespost van 134,58 miljoen voor de brede sierteeltsector.

Voor veel producten geldt dat een groot deel van de omzet wordt gerealiseerd in maart, april en mei (moederdag). De boomkwekerij lijkt maar 20% van de normale verkoop te kunnen realiseren. Voor perk- en balkonplanten gaat het om 10%. Voor snijbloemen wordt verwacht dat de sector terugvalt op 2%. Voor azalea’s zal dat mogelijk 20% zijn en voor andere planten 25%.

Europa is niet thuis

Afgelopen week riep Boerenbond Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op om Europese crisismaatregelen te voorzien voor de sierteeltsector. Het is onbegrijpelijk dat Europees Commissaris voor landbouw Wojciechowski geen maatregelen neemt om de sector te ondersteunen, vindt Boerenbond. Een vergadering met Europese landbouwministers leverde gisteren (woensdag 25 maart) ook niks op. Wachten is volgens Boerenbond geen optie.

‘Alle land- en tuinbouwsectoren in België ervaren moeilijkheden vanwege de Corona-crisis’, schrijft Boerenbond. Sommige sectoren hebben een groot tekort aan arbeid, andere ervaren logistieke vertragingen en de haperende economie laat zich in alle sectoren voelen in druk op de prijs. ‘Maar van alle sectoren staat de sierteeltsector vandaag al voor een afgrond, gezien het wegvallen van zowel de binnenlandse als buitenlandse markt.’

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken